Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των γονέων σχολίασαν αρνητικά την πρόθεση της κυβέρνησης για θέσπιση χειμερινού «διαλείμματος». Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) Χαράλαμπος Κόκκινος είπε στα «ΝΕΑ»: «Αυτό που απουσιάζει από τις ελληνικές οικογένειες δεν είναι ο χρόνος αλλά τα χρήματα. Τα μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα που αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να ζήσουν υπό κανονικές συνθήκες, ακόμα κι αν δοθούν μεγάλες εκπτώσεις από τους ξενοδόχους όπως λέγεται, δεν θα μπορέσουν να τις χρησιμοποιήσουν. Εμείς βεβαίως θα θέλαμε οι μαθητές μας και τις ομορφιές της χώρας μας να γνωρίσουν και να πάνε διακοπές, αλλά αν η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιγράψει έναν δυτικοευρωπαϊκό θεσμό, τουλάχιστον ας το κάνει στην ουσία του, δηλαδή δίνοντας χρηματοδότηση και οργανώνοντάς το σωστά. Επίσης, ας μας πει το υπουργείο Παιδείας πώς σκοπεύει να καλύψει τις ώρες που θα χαθούν, όταν ήδη έχουν χαθεί χιλιάδες διδακτικές ώρες λόγω απουσίας εκπαιδευτικών από τα σχολεία, με δική του ευθύνη».

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης τόνισε ότι κατ’ αρχάς η είδηση αυτή ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο: «Στον βαθμό που ισχύουν οι πληροφορίες, αυτό που παρατηρεί κανείς είναι ότι η κυβέρνηση βάζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα μπροστά από τους γονείς και τους μαθητές. Δηλαδή, αποδέχεται να κλείσει τα σχολεία επειδή την περίοδο εκείνη έχουν κεσάτια τα ξενοδοχεία. Η απόφαση είναι επίσης εκτός εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής λογικής γιατί είναι εντελώς διαφορετικό μια εκπαιδευτική εκδρομή με πρόγραμμα και στόχο, από αυτό που σκέφτονται να κάνουν. Επίσης, σε μια εποχή με τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης στα σχολεία, με χιλιάδες οικογένειες στα όρια της πείνας, με χιλιάδες «λευκές σελίδες» στα βιβλία των μαθητών ειδικά στα ΕΠΑΛ, με κενά στα σχολεία κ.λπ., ποιος θα πάει εκδρομή όταν δεν έχει χρήματα για πετρέλαιο και φαγητό; Επιπλέον είναι υποκρισία να απειλεί το υπουργείο με μέτρα αναπλήρωσης σε κάθε μαθητική ή εκπαιδευτική κινητοποίηση, αλλά να αποδέχεται πρόταση ξενοδόχων να κλείσουν τα σχολεία».

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ. Ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων (ΑΣΓΜΕ) Βασ. Τόγιας είπε ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να βοηθήσει, ας επιδοτήσει αυτές τις εκδρομές που θεσμοθετεί. «Εχουμε σήμερα παιδιά που δεν πάνε στις ήδη προβλεπόμενες εκπαιδευτικές εκδρομές γιατί οι οικογένειές τους δεν έχουν χρήματα», τονίζει. «Ακόμα και οργανωμένες από τα σχολεία εκδρομές αν γίνουν λοιπόν, οι περισσότεροι γονείς δεν θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους», κατέληξε.