Tην ώρα που τo πρώτο πλοίο που μεταφέρει χημικά όπλα από τη Συρία προς καταστροφή πλέει στα νερά της Μεσογείου, φρουρούμενο από διεθνή στόλο, οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση της κρίσης στη Συρία εντείνονται. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι για να προετοιμάσουν τις ειρηνευτικές συζητήσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα στην Ελβετία.

Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως είναι στραμμένο στη Μεσόγειο, όπου η άνευ προηγουμένου διεθνής επιχείρηση, στην οποία συμμετέχουν οκτώ χώρες, προχωρά σιγά σιγά καθώς το πρώτο πλοίο (ανήκει στο Ναυτικό της Δανίας), απέπλευσε την περασμένη εβδομάδα από τη Λατάκια της Συρίας και αναμένεται να καταφθάσει σε ιταλικό λιμάνι, που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό.

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής της Οργάνωσης για την Κατάργηση των Χημικών Οπλων Αχμέτ Ουζουμτσού θα ανακοινώσει την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας το όνομα του λιμανιού.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΗΜΙΚΩΝ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του στέλνει στην περιοχή το πολεμικό σκάφος «Μοντρόζ» προκειμένου να ενταχθεί στη διεθνή νηοπομπή, ενώ στέλνει επίσης ειδικά μηχανήματα και επιστήμονες για να συμβάλουν στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου. Οι θανατηφόρες χημικές ουσίες θα καταστραφούν μέσω ηλεκτρόλυσης και όσα απόβλητά τους παραμένουν επικίνδυνα θα μεταφερθούν οδικώς σε ειδικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Μίνστερ της Γερμανίας, προκειμένου να καταστραφούν εκεί. Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει χρονοδιάγραμμα να έχουν καταστραφεί έως τις 31 Μαρτίου οι πιο ισχυρές χημικές ουσίες και έως τα τέλη Ιουνίου όλα τα χημικά όπλα της Συρίας.

Οι περίπου 1.290 τόνοι χημικών παραγόντων από τη Συρία θα καταστραφούν πάνω στο αμερικανικό πλοίο «Cape Rey», το οποίο αναμένεται στην κεντρική Μεσόγειο περίπου σε δύο εβδομάδες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο κομμάτι της επιχείρησης, δηλαδή το πού ακριβώς θα βρίσκεται το πλοίο όταν ξεκινήσει η διαδικασία της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων. Το σίγουρο είναι ότι θα βρίσκεται σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Η εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου μπορεί να είναι το ένα ζητούμενο, το άλλο όμως, δηλαδή η εύρεση λύσης που θα τερματίσει τον αιματηρό εμφύλιο, απασχολεί επίσης τη διεθνή κοινότητα. Οπως δήλωσε ο Τζον Κέρι μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ για τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν στις 22 Ιανουαρίου στη Γενεύη, συριακή κυβέρνηση και αντάρτες ίσως είναι πρόθυμοι να επιβάλουν εκεχειρία «τοπικά» (αρχής γενομένης από το Χαλέπι), να επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστική βοήθειας, ακόμη και να προχωρήσουν σε ανταλλαγή κρατουμένων.

Σύμφωνα με τον Κέρι, οι σύροι αντάρτες είναι σύμφωνοι και θα υποστηρίξουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε περίπτωση που και το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ δεσμευθεί από την πλευρά του. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε κάποιες συζητήσεις με το συριακό καθεστώς και ότι αυτό μπορεί να είναι έτοιμο να ανοίξει ορισμένες περιοχές –συγκεκριμένα την περιφέρεια Αλ Γκούτα», τόνισε ο Κέρι. «Η απόδειξη θα είναι η δράση που θα αναληφθεί ή δεν θα αναληφθεί εντός των προσεχών ημερών», πρόσθεσε, υποδηλώνοντας τον σκεπτικισμό του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας –η κυβέρνηση της οποίας στηρίζει τον Ασαντ –αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ανατολική Γκούτα, προάστιο της Δαμασκού, όπου 160.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε μάχες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη. «Αναμένουμε παρόμοια βήματα από την αντιπολίτευση», επισήμανε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

ΤΟ ΙΡΑΝ. Ρωσία και ΗΠΑ παραμένουν βαθιά διχασμένες στο ζήτημα της συμμετοχής του Ιράν –εκ των σημαντικότερων παικτών στον συριακό εμφύλιο –στις ειρηνευτικές συζητήσεις. Λαβρόφ και Μπραχίμι υποστήριξαν χθες τη συμμετοχή του Ιράν, σε αντίθεση με τον Κέρι, ο οποίος επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι η ιρανική αντιπροσωπεία θα πρέπει να έρθει στη Γενεύη μόνο εάν αποδεχθεί τη συμφωνία της Γενεύης Ι για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη Δαμασκό.

Εκκληση από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ

Την αναγκαιότητατης εξωτερικής βοήθειας, «κυρίως από χώρες όπως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και τους γείτονές τους, τόνισε από την πλευρά ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι (επάνω),ο οποίος συμμετείχεστις χθεσινές συνομιλίες.