Με ένα επικοινωνιακό σόου ενότητας και μια οργανωμένη προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες βουλευτών μόνο στον Γιώργο Νταβρή επιδιώκει ο Πάνος Καμμένος να σταματήσει το ξήλωμα του πουλόβερ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το επόμενο ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών μετατίθεται πλέον για το έκτακτο συνέδριο των ΑΝΕΛ, το οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες –προγραμματίζεται να διεξαχθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Ο βουλευτής Αχαΐας διεγράφη χθες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, αλλά στην πραγματικότητα ήταν εκείνος που άνοιξε την πόρτα της εξόδου, αγνοώντας επιδεικτικά τις προσκλήσεις Καμμένου για συμμετοχή στα κομματικά όργανα.Μάλιστα με δήλωσή του μετά την διαγραφή του, ο Γ. Νταβρής δήλωσε -«καρφώνοντας» τον Πάνο Καμμένο-πως δεν πήγε στην ΚΟ γιατί βρισκόταν « σε επίσημη αποστολή του ΟΗΕ. Οπου ΟΗΕ εννοώ την Οργάνωση Ημερησίων Εκδρομών». Στο κομματικό επιτελείο του Αγίου Σώστη ευελπιστούν πάντως ότι με τη διαγραφή Νταβρή θα μπει, έστω προσωρινά, φρένο στον κύκλο της εσωστρέφειας και της εσωκομματικής αναταραχής, έτσι ώστε να μπορέσει το κόμμα (μέσα και από το έκτακτο συνέδριο) να ανασυνταχθεί και να δώσει με κάποιες αξιώσεις τον προσεχή Μάιο τη μάχη των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών –που εξελίσσονται πλέον σε «μάχη ζωής και θανάτου» για τους ΑΝΕΛ, όπως αναγνωρίζουν ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Καμμένου.

Για τα επόμενα βήματα του 62χρονου βουλευτή, ο οποίος είναι απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν από χθες το βράδυ. Επιτελικά στελέχη των ΑΝΕΛ δεν αποκλείουν την επιστροφή του στο κόμμα το προσεχές μέλλον, με δεδομένη και την πρόσκληση Καμμένου «να επιστρέψει κάποια στιγμή στο σπίτι του», ενώ οι δίαυλοι που διατηρεί ο βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, από την οποία προέρχεται, έχουν ενεργοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση με το γαλάζιο στρατόπεδο και να αυξηθούν τα στηρίγματα στη Βουλή για την κυβερνητική προσπάθεια.

«ΓΡΟΘΙΑ». Η απουσία και η διαγραφή Νταβρή επισκίασε εκ των πραγμάτων την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση έξι βουλευτών (μεταξύ τους και ο διαγραφείς) για την τακτική του κ. Καμμένου και την πορεία του κόμματος. Από τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίαζαν και οι βουλευτές Νότης Μαριάς, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Γαβριήλ Αβραμίδης, λόγω προσωπικού κωλύματος ή κομματικής υποχρέωσης. Ο κ. Νταβρής διεμήνυσε νωρίς χθες το μεσημέρι ότι δεν θα προσέλθει και επέμεινε και έπειτα από τηλεφωνική του επαφή με τον πρόεδρο του κόμματος. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Καμμένος προανήγγειλε τη διαγραφή του, αναφέροντας ότι «όσοι βγούμε από αυτή τη συνεδρίαση θα είμαστε σαν μια γροθιά…».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με επιστολή που απέστειλε χθες το απόγευμα στην ηγεσία των ΑΝΕΛ ο βουλευτής Αχαΐας επικαλείται «εσωκομματικά μαχαιρώματα, ύβρεις και συκοφαντίες εις βάρος του», παραπέμποντας ουσιαστικά και στη σκληρή προσωπική διαμάχη του με τη Ραχήλ Μακρή.

Η βουλευτής Κοζάνης, η οποία πριν από τα Χριστούγεννα είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της από το κόμμα, τελικώς αναθεώρησε και στη χθεσινή συνεδρίαση κλήθηκε από αρκετούς βουλευτές να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της. Η ίδια απέδωσε όσα είχαν προηγηθεί σε «παρεξήγηση», ενώ με συναινετική διάθεση αντιμετωπίστηκε και το ζήτημα που έθεσε ο Τέρενς Κουίκ για την παραμονή του Κώστα Γιοβανόπουλου στη θέση του γραμματέα της ΚΟ όπως και της αναπληρώτριάς του Μαρίας Χρυσοβελώνη. Τα δύο στελέχη, που είχαν πρωταγωνιστήσει στην ανταρσία του περασμένου Σαββάτου και απουσίαζαν από το Εθνικό Συμβούλιο, έθεσαν τη παραίτησή τους στη διάθεση του κ. Καμμένου, αλλά ομόφωνα η ΚΟ αποφάσισε το θέμα να θεωρηθεί λήξαν, ενώ ενέκρινε το αίτημα αρκετών βουλευτών για το έκτακτο συνέδριο.

«… όπου ΟΗΕ εννοώ την Οργάνωση Ημερησίων Εκδρομών»

Ο Γιώργος Νταβρής, με μια άκρως ειρωνική δήλωση για τον Πάνο Καμμένο, έδειξε ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στους ΑΝΕΛ, από τους οποίους διεγράφη: «Δεν ήμουν αδικαιολογήτως απών. Βρισκόμουν σε επίσημη αποστολή του ΟΗΕ. Οπου ΟΗΕ εννοώ την Οργάνωση Ημερησίων Εκδρομών. Αύριο, μάλιστα, θα καταθέσω και τα παραστατικά του ταξιδιού μου…», ήταν το δηκτικό σχόλιό του, που παρέπεμπε στη χριστουγεννιάτικη εκδρομή του κ. Καμμένου στην Ελβετία, με επίκληση την παρουσία του σε εκδήλωση του ΟΗΕ.

Στο τέλος άνοιξε τις πόρτες για τις κάμερες

Να στοιχηθούν δίπλα του ζήτησε από τους 17 εναπομείναντες βουλευτές (από 20 που έχουν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ) ο Πάνος Καμμένος και άνοιξε για τις τηλεοπτικές κάμερες τις κλειστές μέχρι εκείνη την ώρα πόρτες της συνεδρίασης, καταγγέλλοντας «την κυβέρνηση, την τρόικα και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα» για την τρικυμία στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι θα προχωρήσουν με σύμπνοια, όπως είπε, «προκειμένου να πάρουμε πίσω την πατρίδα μας».