Τη βούληση της Ελλάδας και της Αλβανίας να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία τους προς όφελος όλων των λαών της «πολύπαθους περιοχής της ΝΑ Ευρώπης» επαναβεβαίωσαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μιμί Κοντέλι σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, στην Αθήνα.

Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν τις συνομιλίες χρήσιμες, εποικοδομητικές και αποτελεσματικές.

Ο έλληνας υπουργός μίλησε για τους ιστορικούς και ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και της Αλβανίας, σχέσεις που, όπως είπε, στηρίζονται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και στους αλβανούς εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μία νέα αρχή στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και γνωστοποίησε ότι στα τέλη Αυγούστου θα υπογραφεί νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξεδήλωσε τη βούληση της χώρας μας να συνδράμει στην ανασυγκρότηση των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ευχόμενος να ξεκινήσουν σύντομα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η κ. Κοντέλι χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο της Αλβανίας τονίζοντας ότι «δεσμευόμαστε για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα», ευχήθηκε η ελληνική προεδρία της ΕΕ να είναι επιτυχημένη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τη χώρα μας για τη στήριξη που παρέχει στην προσπάθεια της γείτονος να ενταχθεί στην ΕΕ.

Οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας της χώρας, όπως είπε η κα Κοντέλι, αφορούν την παιδεία και την εκπαίδευση, τη συμμετοχή της Αλβανίας σε κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τις διμερείς ασκήσεις, τη συμμετοχή δυνάμεων της Αλβανίας στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, στη φοίτηση Ελλήνων Αξιωματικών στις Σχολές της Αλβανίας και στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους Αλβανούς αξιωματικούς.

Στις ελληνικές ανώτατες στρατιωτικές σχολές φοιτούν 35 Αλβανοί αξιωματικοί και πρόσφατα 2 Έλληνες αξιωματικοί αποφοίτησαν από την ανώτερη Σχολή Άμυνας της Αλβανίας.

Προηγουμένως η κα Κοντέλι έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Tην Τετάρτη η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας θα επισκεφθεί τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.