Την αντίθεσή του στην πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ειδών από καταστήματα που δεν έχουν φαρμακοποιό εξέφρασε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός δέχεται πιέσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάρτιση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που θα ανέβουν στα ράφια των σουπερμάρκετ. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η οποία κάνει λόγο για στρεβλώσεις στην αγορά, πιέζει ώστε το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να υπάρξει η σχετική νομοθεσία.

Την ελεύθερη διάθεση και τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων απαιτεί και η τρόικα, η οποία επιπλέον εκτιμά ότι ο αριθμός των φαρμακείων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από αυτόν που θα έπρεπε να έχει η χώρα και υποστηρίζει ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο. Η τρόικα ζητά μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων για την αδειοδότηση νέων φαρμακείων. Ωστόσο, ακόμη και εάν υπάρξει νομοθεσία για πλήρη απελευθέρωση, τη λίστα με ποια φάρμακα μπορούν να πωλούνται από τα σουπερμάρκετ και ποια όχι, μπορεί να την καταρτίσει μόνο ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Σε έρευνα που έγινε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) διαπιστώθηκε ότι σε χώρες στις οποίες τα φάρμακα αυτά πωλούνται στην ελεύθερη αγορά η τιμή τους είναι διπλάσια σε σχέση με την Ελλάδα.

Συνεχίζεται η απεργία στον ΕΟΠΥΥ. Μέχρι και την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου συνεχίζεται η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αντιδρούν στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Η απόφαση για τη νέα παράταση της απεργίας ελήφθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) – ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν «πρόχειρο, ατελές, έωλο και ασαφέστατο» το νομοσχέδιο για το νέο ΠΕΔΥ και ζητούν την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, ώστε να προκύψει ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποδεκτό από την κοινωνία και τους εργαζομένους στον χώρο της υγείας.

Αύριο πάντως τον υπουργό Υγείας θα συναντήσουν στελέχη του ΠαΣοΚ προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις προτάσεις των βουλευτών του κόμματος αναφορικά με τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το ΠαΣοΚ ζητεί καλύτερη επεξεργασία των διατάξεων του νομοσχεδίου και επισημαίνει την ανάγκη κάλυψης όλου του ελλαδικού χώρου από τα Κέντρα με βάση τη δομή του Καλλικράτη και των διαμερισμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.