Λιγότερα χρήματα θα παίρνουν στο χέρι από τον Φεβρουάριο ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εισπράττουν επικουρικές συντάξεις. Οι μηνιαίες απώλειες κυμαίνονται από 27 έως και 200 ευρώ τον μήνα και έρχονται ως αποτέλεσμα της αλλαγής στην κλίμακα μηνιαίας παρακράτησης φόρου, η οποία τίθεται σε εφαρμογή αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σε ετήσια βάση, οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν χασούρα καθώς με τις αλλαγές, οι φόροι που οφείλονταν σε ετήσια βάση θα παρακρατούνται σε μηνιαία. Αυτό βέβαια, μετά τα αλλεπάλληλα μαχαίρια των τελευταίων ετών στις αποδοχές τους, μάλλον δεν θα περιορίσει το σοκ του Φεβρουαρίου. Οι συντάξεις που θα καταβληθούν για τον Φεβρουάριο θα είναι μειωμένες από 54 έως και 400 ευρώ καθώς θα γίνουν αναδρομικά και οι κρατήσεις του Ιανουαρίου, εκτός αν δοθεί οδηγία τμηματικής παρακράτησης για τον περασμένο μήνα. «Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να ζημιωθούν ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ», δήλωσε χθες (Σκάι) ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, σημειώνοντας πως οι διατάξεις νόμου που τίθενται σε εφαρμογή είναι ψηφισμένες από το 2013.

Πράγματι, ο νόμος για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι προβλέπει ότι ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών θα πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις συντάξεις, στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών, με βάση την κλίμακα του φόρου εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων. Δηλαδή με τους συντελεστές 22%, 32% και 42%, όπως ισχύουν για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013.

Το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης από τις συντάξεις εφαρμόζεται έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα της υποβολής της φορολογικής δήλωσης να μην προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα από συντάξεις.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Μέχρι και πέρυσι στις κύριες συντάξεις η παρακράτηση φόρου διενεργούνταν με βάση τους εκάστοτε ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές, όταν όμως υπήρχαν και επικουρικές, σε αυτές οι συντελεστές παρακράτησης ήταν τελείως διαφορετικοί και συγκεκριμένα:

n 5% αν το καθαρό ποσό της παροχής ήταν έως 2.500 ευρώ ετησίως.

n 10% αν το καθαρό ποσό ήταν από 2.500 έως 4.500 ευρώ τον χρόνο.

n 15% για ετήσιες αποδοχές άνω των 4.500 ευρώ.

Εφεξής, κύριες και επικουρικές συντάξεις θα αθροίζονται και στο σύνολο θα διενεργείται η μηνιαία παρακράτηση φόρου με τους νέους συντελεστές, 22%, 32% και 42%.

Με τον τρόπο αυτό, κάθε μήνα θα καταβάλλονται λιγότερα χρήματα στους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, αλλά όταν έρθει η ώρα της εκκαθάρισης των δηλώσεων δεν θα προκύπτουν έξτρα φόροι, στον βαθμό βέβαια που δεν υπάρχουν και άλλα εισοδήματα πέραν των συντάξεων. Οι φόροι θα έχουν παρακρατηθεί ήδη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

υπουργός Εργασίας

Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να ζημιωθούν ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ. Οι διατάξεις του νόμου είναι ψηφισμένες από το 2013