Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν πιθανώς να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο Σνόουντεν είχε «κατεβάσει» περίπου 1,7 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία πληροφοριών, πολλά από τα οποία σχετίζονται με τις τρέχουσες αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το αμερικανικό υπουργείο έχει στείλει την έκθεση σε πολλά εξέχοντα μέλη του Κογκρέσου όπου αναφέρονται οι πιθανές επιπτώσεις της κλοπής των εγγράφων από τον Σνόουντεν.

«Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μου, ότι η πράξη προδοσίας του Σνόουντεν θέτει σε κίνδυνο τους αμερικανούς στρατιώτες» δήλωσε ο Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εκτίμησε μάλιστα ότι οι πράξεις του Σνόουντεν, «θα έχουν πιθανώς θανατηφόρες συνέπειες» για τους αμερικανούς στρατιώτες.

«Παρά το γεγονός ότι ο Σνόουντεν και οι υποστηρικτές του λένε ότι υπερασπίζεται τις πολιτικές ελευθερίες, η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από τα έγγραφα που έχουν κλαπεί επηρεάζουν ζωτικής σημασίας λειτουργίες του αμερικανικού στρατού. Ο Σνόουντεν έχει παράσχει πολύτιμες πληροφορίες στους αντιπάλους μας, θέτοντας σε κίνδυνο κάθε αμερικανό. Μην κάνετε το λάθος(…) ο Σνόουντεν δεν είναι πατριώτης και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ανεπανόρθωτη ζημιά που έκανε στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της», συμπλήρωσε ο Ρότζερς.

Όπως υποστηρίζει το Πεντάγωνο, οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν έχουν ήδη βλάψει συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών που βοηθούν τους αμερικανούς στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, όπως επίσης στη μάχη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, της διακίνησης ναρκωτικών και της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής