Η στυγερή δολοφονία μιας δημοφιλούς ηθοποιού και του πρώην συζύγου της μπροστά στα μάτια της πεντάχρονης κόρης τους που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη Βενεζουέλα σόκαρε την κοινή γνώμη και ανάγκασε την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να ανακοινώσει την πρόθεσή της να πάρει αυστηρότερα μέτρα για την πάταξη των βίαιων εγκλημάτων. Μία ημέρα έπειτα από τη δολοφονία του άτυχου ζευγαριού, ο Μαδούρο ζήτησε τη σύγκληση ενός έκτακτου συμβουλίου με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης για να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσουν να περιορίσουν τις δολοφονίες αθώων πολιτών.

Η 29χρονη ηθοποιός Μόνικα Σπέαρ και ο 39χρονος ιρλανδός σύζυγός της Τόμας Μπέρι, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από ομάδα ενόπλων σε έναν αυτοκινητόδρομο, ήταν τα τελευταία και τα πιο γνωστά από τα θύματα της εγκληματικότητας που μαστίζει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Οι εκτελεστές πυροβόλησαν έξι φορές προς το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο είχε καταφύγει το ζευγάρι μαζί με την κόρη του για να προστατευτούν. Οι δύο ενήλικοι έπεσαν επιτόπου νεκροί ενώ το κοριτσάκι τραυματίστηκε στο πόδι και σήμερα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Καράκας. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της αστυνομίας προσδιόρισε ότι οι εκτελεστές αποχώρησαν από τον τόπο του εγκλήματος δίχως να πάρουν τίποτα από τα υπάρχοντα των θυμάτων τους.

Γεννημένη στο Μαρακαΐμπο, η Μόνικα Σπέαρ ζούσε μεταξύ Βενεζουέλας και Μαϊάμι. Το 2004 κέρδισε τον τίτλο της Μις Βενεζουέλα ενώ τον επόμενο χρόνο στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Κόσμος κατέλαβε την πέμπτη θέση. Δημοφιλής σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική λόγω της συμμετοχής της σε διάφορες σαπουνόπερες, η Σπέαρ στη χώρα της ήταν ιδιαίτερα αγαπητή και εξαιτίας του φιλανθρωπικού της έργου.

«ΣΙΔΗΡΑ ΠΥΓΜΗ». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τη Βία στη Βενεζουέλα, πέρυσι δολοφονήθηκαν σχεδόν 25.000 άνθρωποι. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η εκτεταμένη κάλυψη του τραγικού συμβάντος από τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ και η οργισμένη αντίδραση θαυμαστών της νεαρής ηθοποιού αλλά και χιλιάδων πολιτών που ζουν καθημερινά με τον φόβο μην τυχόν και δολοφονηθούν, έπιασαν απροετοίμαστη την κυβέρνηση.

Μία ημέρα μετά τη δολοφονία, η κρατική τηλεόραση Venezolana de Television αναμετέδιδε πλάνα τα οποία έδειχναν τον Μαδούρο να συνομιλεί με τα μέλη του Κινήματος Ηθοποιών για τη Ζωή και την Ειρήνη. Ο συνήθως εκρηκτικός Μαδούρο μόλις που ακουγόταν καθώς αναφερόταν στις λεπτομέρειες της δολοφονίας και εξέφραζε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. Αφότου ανακοίνωσε τη σύγκληση του έκτακτου συμβουλίου με τη συμμετοχή των κυβερνητών και των δημάρχων των 79 πιο επικίνδυνων πόλεων και περιοχών της χώρας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απευθύνθηκε προς εκείνους που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές. «Ρωτάω τους εγκληματίες οι οποίοι επιθυμούν να σκοτώνουν αθώους άνδρες και γυναίκες: ποιοι είναι οι λόγοι που σας ωθούν να διαπράττετε δολοφονίες; Σας ρωτάω με οργή και πόνο μαζί», τόνισε ο Μαδούρο υπογραμμίζοντας πως θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. «Ολοι εσείς που θέλετε να σκοτώνετε, να γνωρίζετε πως θα σας κυνηγήσουμε με σιδηρά πυγμή».

Ενδεικτικό του σάλου που προκάλεσε η διπλή δολοφονία είναι το γεγονός ότι ακόμη και η κεντροδεξιά αντιπολίτευση είναι έτοιμη να στηρίξει την αριστερή κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πατάξει την εγκληματικότητα. «Νικολάς, ας βάλουμε στην άκρη τις μεγάλες διαφορές μας και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σχηματίσουμε ένα κοινό μέτωπο κατά της εγκληματικότητας», έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αντίπαλος του Μαδούρο στις περσινές προεδρικές εκλογές, Ενρίκε Καπρίλες.

Ερευνα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στο Μεξικό αποκάλυψε πως το Καράκας είναι η πόλη με τον υψηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της νέας χρονιάς, στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από πυρά αγνώστων. Την ίδια ώρα, σε μια πόλη της Πολιτείας Μιράντα, κυβερνήτης της οποίας είναι ο Ενρίκε Καπρίλες, επτά έφηβοι ηλικίας 14 – 20 ετών δολοφονήθηκαν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.

Νέα μέτρα

Η αύξηση των περιπολιών στους αυτοκινητόδρομους και η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων επιλογής των ατόμων που στελεχώνουν την αστυνομία είναι δύο από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας