Στη δίνη ενός σκανδάλου που έκανε πολλούς να θυμηθούν την πολυβραβευμένη τηλεοπτική σειρά «Οι Σοπράνος» και τον υπέροχο ως αρχηγό μιας φαμίλιας μαφιόζων στο Νιου Τζέρσι Τζέιμς Γκαντολφίνι, βρέθηκε ξαφνικά ο Κρις Κρίστι, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της εν λόγω αμερικανικής πολιτείας.

Το σενάριο έχει ως εξής: στενοί συνεργάτες του κυβερνήτη κλείνουν κρίσιμο οδικό άξονα και ταλαιπωρούν για μέρες εκατομμύρια πολίτες, θέτοντας και ζωές σε κίνδυνο, μόνο και μόνο για να εκδικηθούν τοπικό δήμαρχο του αντίπαλου κόμματος που δεν στήριξε τον κυβερνήτη στην εκστρατεία για την επανεκλογή του. Και το ερώτημα που αιωρείται είναι: πόσο θα επηρεάσει αυτή η ιστορία το άστρο του Κρις Κρίστι, που έδειχνε να οδεύει ολοταχώς προς το χρίσμα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο το 2016;

Ο Κρίστι επανεξελέγη πανηγυρικά τον Νοέμβριο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι και τον ίδιο μήνα, εξελέγη πρόεδρος της Ενωσης Ρεπουμπλικανών Κυβερνητών. Πιστώνεται μεταξύ των άλλων τον ψύχραιμο και αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το καταστροφικό χτύπημα του κυκλώνα Σάντι στα τέλη του 2012 καθώς και την προθυμία του να προσπερνά διακομματικές γραμμές και να συνεργάζεται με πολιτικούς αντιπάλους. Το περασμένο καλοκαίρι, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αναζήτησε αλλά δεν έλαβε την υποστήριξη του δημοκρατικού δημάρχου του Φορτ Λι, μιας κωμόπολης του Νιου Τζέρσι που βρίσκεται λίγο πριν από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον, μία από τις γέφυρες που οδηγούν στο Μανχάταν, από τις πιο πολυσύχναστες της χώρας.

Και να που τον Σεπτέμβριο, τότε που ανοίγουν τα σχολεία, μυστηριώδη έργα κλείνουν για τέσσερις ημέρες τις τρεις από τις τέσσερις λωρίδες του δρόμου που συνδέει το Φορτ Λι με τη γέφυρα. Προκαλείται απερίγραπτο κυκλοφοριακό χάος. Σχολικά μένουν κολλημένα για ώρες. Ασθενοφόρα καθυστερούν να προσεγγίσουν τέσσερα επείγοντα περιστατικά, ανάμεσά τους και μια 91χρονη που είχε χάσει τις αισθήσεις της και πέθανε αργότερα από ανακοπή. Φήμες κυκλοφορούν για καιρό. Τον Δεκέμβριο αποκτούν βάση, δύο δημόσιοι λειτουργοί υποχρεώνονται σε παραίτηση, αλλά ο Κρίστι επιμένει πως «κανείς στο περιβάλλον του» δεν γνώριζε, κανείς δεν εμπλέκεται. Την Τετάρτη, όμως, αποκαλύπτονται e-mail και SMS που αποδεικνύουν ότι η υποδιευθύντρια του γραφείου του και στενότατη συνεργάτις του, Μπρίτζετ Αν Κέλι, είχε ζητήσει από τον Ντέιβιντ Γουάιλντσταϊν, διορισμένο από τον Κρίστι αξιωματούχο στη λιμενική Αρχή Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσι, να προκαλέσει επίτηδες το κυκλοφοριακό χάος. «Ωρα για μερικά κυκλοφοριακά προβλήματα στο Φορτ Λι», έγραφε σε e-mail που του έστειλε τον Αύγουστο. «Το ‘πιασα», ήταν η απάντηση.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Κρίστι ανακοίνωσε την αποπομπή της Μπρίτζετ Αν Κέλι –ο Γουάιλντσταϊν είχε παραιτηθεί από τον Δεκέμβριο. Περιέγραψε πόσο άσχημα, πόσο «εξευτελισμένος» νιώθει. Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, «φανήκαμε κατώτεροι των προσδοκιών», είπε. Επέμεινε όμως πως η συνεργάτις του είπε ψέματα και πως ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα, δεν ενεπλάκη σε τίποτα.

Η εισαγγελία του Νιου Τζέρσι ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για να διαπιστωθεί αν παραβιάστηκαν ομοσπονδιακοί νόμοι.

Οσο για τη συνέχεια, κάποιοι πιστεύουν πως το θέμα θα ξεφουσκώσει, άλλωστε τίποτα δεν αποδεικνύει, προς το παρόν τουλάχιστον, προσωπική εμπλοκή του Κρίστι. Αλλοι όμως πιστεύουν πως το σκάνδαλο θα συνεχίσει να τον στοιχειώνει, θα αξιοποιηθεί δεόντως από τους αντιπάλους του και θα του φράξει την όποια συνέχεια ονειρευόταν.

Νταής δεν είμαι

«Είμαι αυτός που είμαι, αλλά νταής δεν είμαι», δήλωσε χθες ο γνωστός ως αθυρόστομος και φωνακλάς Κρίστι, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη για την πλάκα που είχε κάνει παλαιότερα για το τετραήμερο κυκλοφοριακό χάος