Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τους 1.300 γάμους ομοφυλόφιλων ζευγαριών που τελέστηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Γιούτα, μολόνότι οι αρχές της Πολιτείας αυτής δεν τους θεωρούν νόμιμους.

Οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου επιτράπηκαν μόνο για μερικές ημέρες στη Γιούτα, μέχρι την περασμένη Δευτέρα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε την Πολιτεία και τους σταμάτησε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε ωστόσο ότι τα ζευγάρια που πρόλαβαν να παντρευτούν στο διάστημα αυτό θα έχου, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου που έχουν ενωθεί με τα δεσμά του γάμου σε άλλες Πολιτείες, όπου οι γάμοι αυτοί είναι νόμιμοι.

«Επιβεβαιώνω σήμερα ότι, για την ομοσπονδιακή νομοθεσία, οι γάμοι αυτοί θα θεωρούνται νόμιμοι και (τα ζευγάρια) θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα ζευγάρια ατόμων του ιδίου φύλου» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Στις 20 Δεκεμβρίου δικαστής της Γιούτας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που είχε ψηφιστεί στην Πολιτεία το 2004 και απαγόρευε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Με την απόφαση αυτή νομιμοποιήθηκαν ντε φάκτο οι γάμοι ομοφυλοφίλων στην Πολιτεία, οι αρχές της οποίας προσέφυγαν ωστόσο στο Ανώτατο Δικαστήριο και δικαιώθηκαν.

Την Τετάρτη ο κυβερνήτητης της Γιούτας έδωσε οδηγία στους δημοσίους υπαλλήλους να μην αναγνωρίζουν τους 1.300 γάμους που τελέστηκαν στο μεσοδιάστημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από