Ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε ποτέ δεν στερούνταν πρωτοποριακών ιδεών για το ποδόσφαιρο. Η τελευταία ωστόσο την οποία έχει διατυπώσει σε «φιλολογικές συζητήσεις» αλλά όπως όλα δείχνουν θα προσπαθήσει να της προσδώσει σάρκα και οστά, είναι βέβαιο πως θα φέρει τα πάνω κάτω και θα προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «Φρανς Φουτμπόλ» ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν προτείνει την αλλαγή του αγωνιστικού προγράμματος έτσι ώστε τα παιχνίδια να διεξάγονται τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι τον χειμώνα. «Παντού, στη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Αγγλία το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος της χρονιάς», λέει ο Ρουμενίγκε. «Και αυτή είναι η περίοδος που δεν δίνουμε αγώνες. Αντίθετα παίζουμε μεσούντος του χειμώνα, όταν κάνει πολύ κρύο και χιονίζει, συνθήκες που είναι δυσάρεστες όχι μόνο για τους παίκτες αλλά και για τους φιλάθλους. Δεν είναι λογικό».

Στη Γερμανία, η Μπουντεσλίγκα πέφτει σε χειμερία νάρκη για έξι εβδομάδες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ενώ στα πρωταθλήματα της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας η διακοπή είναι μικρότερη.

Στην Αγγλία, η Πρέμιερ Λιγκ όχι μόνο δεν διακόπτει το πρόγραμμά της, αλλά αντίθετα το επιβαρύνει με συνεχείς αγώνες, την περίφημη Boxing Day και την Πρωτοχρονιά. Μια αλλαγή στο αγωνιστικό καλαντάρι θα διευκόλυνε και τη FIFA να μεταφέρει από το καλοκαίρι τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ το 2022. Ο Ρουμενίγκε υποστηρίζει πως η FIFA και η UEFA «σκέφτονται σοβαρά» την πιθανότητα αλλαγής του ευρωπαϊκού καλανταριού των αγώνων.

Πρόσθεσε πως η αλλαγή «είναι απολύτως δυνατή, ακόμη κι αν αυτή η ιδέα δεν ενθουσιάζει τους φίλους μας στη Νότια Αμερική», όπου είναι αντίστροφες οι εποχές. Η FIFA έχει ενημερώσει πως το διεθνές καλαντάρι για την περίοδο 2018-2022 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2016. Η αντιστροφή των αγωνιστικών ημερομηνιών δεν είναι εύκολο εγχείρημα αφού εμπλέκονται τηλεοπτικά δικαιώματα και μια αθλητική κουλτούρα που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Κατά τον «Κάλε», πιθανόν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της αλλαγής του αγωνιστικού προγράμματος θα είναι η δυνατότητα διαχωρισμού των διεθνών διοργανώσεων με τις εγχώριες, αφού σήμερα πολλοί παίκτες αναγκάζονται να κάνουν πολύ μεγάλα ταξίδια για να παίζουν με τις εθνικές τους ομάδες.

«Στο μέλλον θα μπορούσαν να υπάρχουν δυο φάσεις: μια για τις διοργανώσεις των συλλόγων και μια άλλη για τα προκριματικά των Παγκοσμίων Κυπέλλων ή των Euro. Για έναν μήνα, οι εθνικές ομάδες θα μπορούσαν να είναι εντελώς ελεύθερες να καλούν τους παίκτες τους».

Με φόντο το Κατάρ

Ο Ρουμενίγκε σημείωσε πως «η αλλαγή στο καλαντάρι έχει τα ρίσκα της αλλά είναι και μια ευκαιρία. Το θέμα θα γίνεται όλο και πιο κρίσιμο όσο θα πλησιάζει το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ».