Η πρώτη απόπειρα προσεδάφισης διαστημοπλοίου σε κομήτη θα επιχειρηθεί το 2014. Το διαστημόπλοιο «Rosetta» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2004, θα προσεγγίσει τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko και θα στείλει στην επιφάνειά του μια άκατο για να τον μελετήσει.

Το «Rosetta» είναι ένας βετεράνος ταξιδιώτης. Για πολλά χρόνια περιφερόταν γύρω από τον Ηλιο και βρέθηκε κοντά σε δύο αστεροειδείς. Από τον Ιούλιο του 2011 βρίσκεται σε κατάσταση «ημιυπνώσεως» καθώς οι υπεύθυνοι επιστήμονες μείωσαν την παροχή ενέργειας σε αυτό για να διατηρεί τις δυνάμεις του και το τροφοδοτούν μόνο με την ενέργεια που χρειάζεται για να μη σβήσει ο κεντρικός υπολογιστής.

Η… αφύπνιση του διαστημοπλοίου θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου 2014. Ο κομήτης ταξιδεύει με ταχύτητα 16 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και το διαστημόπλοιο καλύπτει την απόσταση που το χωρίζει από αυτόν με ρυθμό 800 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Η συνάντηση των δύο αντικειμένων εκτιμάται ότι θα γίνει τον Μάιο. Το διαστημόπλοιο θα μελετήσει τον κομήτη για να κρίνει ποιο είναι το κατάλληλο σημείο να αποστείλει την άκατο.

Εφόσον η άκατος καταφέρει να προσεδαφιστεί στον κομήτη, θα αγκιστρωθεί πάνω του και θα διατρυπήσει την επιφάνειά του για να εξετάσει τη χημική σύσταση των πετρωμάτων του. Καθώς η άκατος είναι εφοδιασμένη με εργαστήριο, θα «διακτινίσει» τα αποτελέσματα των εξετάσεων στη Γη.

Οπως οι αστεροειδείς, έτσι και οι κομήτες θεωρείται πως είναι απομεινάρια από τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Η απόπειρα προσεδάφισης της ακάτου στον κομήτη σχεδιάζεται να γίνει τον Νοέμβριο.