Πληθαίνουν εσχάτως οι συμπεριφορές που δείχνουν ότι το πολιτικό μας σύστημα πάσχει από ένα είδος «θεσμικού αντισυστημισμού» – με τους βασικούς πυλώνες του πολιτεύματος ανήμπορους για την οποιαδήποτε συνεννόηση, έστω και στα στοιχειώδη.

Ενα από τα τελευταία σχετικά παραδείγματα έχει να κάνει με την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού: αντί η κυβέρνηση να σταθεί στη διερεύνηση των ευθυνών για τη χορήγηση αδειών στον ισοβίτη αρχιεκτελεστή της 17 Νοέμβρη, θεώρησε ότι βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν καταδίκασε τη φυγή του κρατουμένου!

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του δεν είπε το παραμικρό για τις ευθύνες εκείνων που άνοιξαν την πόρτα της φυλακής στον Ξηρό, δίνοντας την εντύπωση ότι στις τάξεις του δεν υπάρχει ο παραμικρός προβληματισμός για την ανεξέλεγκτη χορήγηση αδειών σε επικίνδυνους κρατουμένους.

Αντίθετα, όταν ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τατσόπουλος, ανέφερε δημοσίως κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό – ότι στο κόμμα του, όπως και στα υπόλοιπα, υπάρχουν και άνθρωποι με ακραίες ιδεολογικές αντιλήψεις – τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δίστασαν να τον «λιθοβολήσουν» με δημόσιες δηλώσεις εξωθώντας τον στην παραίτηση…

Τα ίδια και στην πρεμιέρα της ελληνικής προεδρίας: η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μονίμως τον ΣΥΡΙΖΑ αντιευρωπαϊκή δύναμη, αλλά ξεσήκωσε μέγα θόρυβο για την απουσία Τσίπρα από τις εκδηλώσεις. Ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά αρνείται να συγχρωτιστεί με το Κολέγιο των Επιτρόπων!

Δυστυχώς, τέτοιου τύπου συμπεριφορές τείνουν να γενικευθούν: η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έφτασε στο σημείο να επιτεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια δήλωσή του, ξεχνώντας τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και παραγνωρίζοντας τις αρνητικές παρενέργειες τέτοιων ενεργειών στην ίδια τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Οι πάντες οφείλουν να αναλογιστούν τις συνέπειες τέτοιων συμπεριφορών που βλάπτουν τη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνον μέσω μιας – μίνιμουμ, έστω – εθνικής συνεννόησης. Οι πάντες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους!