Αλλαγή του μοντέλου διοίκησης

Σύμφωνα με προτάσεις που έχουν υποβληθεί και συζητηθεί και στην κυβέρνηση, η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των φυλακών και η μεταφορά της αρμοδιότητας φύλαξης και ελέγχου των σωφρονιστικών καταστημάτων στην Αστυνομία μπορεί να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση.

Οπως σημειώνουν επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., η ανάθεση στην Αστυνομία της ευθύνης για τη φρούρηση των φυλακών, εξωτερικά και εσωτερικά, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που σήμερα αποτελούν καθημερινότητα. Βεβαίως, επισημαίνουν ότι χρειάζονται αλλαγές στον κανονισμό των φυλακών και ενίσχυσή τους με προσωπικό. Ενα τέτοιο μοντέλο ακολουθείται σε αρκετές χώρες με αποτελέσματα που αξιολογούνται πολύ θετικά. Για τα ίδια στελέχη, άλλωστε, οι αρμοδιότητες της επί συστάσει Δικαστικής Αστυνομίας δεν θα πρέπει να περιορίζονται στην επίδοση των δικογράφων, αλλά να επεκτείνεται στην ουσιαστική σύνδεση της Δικαιοσύνης με την ΕΛ.ΑΣ. Οπως λένε, η άμεση συνεργασία των δικαστών που διεξάγουν έρευνες με την Αστυνομία μπορεί να επιταχύνει τους ρυθμούς των ερευνών, αφού επιλύει τα προβλήματα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και ταυτόχρονα ρίχνει τα στεγανά μεταξύ των υπηρεσιών.

Εξοπλισμός με βραχιολάκια

Η έλλειψη υποδομής, το κόστος για τη δημιουργία της και την προμήθεια του αναγκαίου τεχνολογικού υλικού μπλοκάρουν, τουλάχιστον προς το παρόν, τη χρήση των συσκευών εντοπισμού – τα περίφημα βραχιολάκια. Η χρήση τεχνολικών μέσων ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή οι δικαστικές και διωκτικές Αρχές πού βρίσκεται ένας υπόδικος ή ένας κρατούμενος μπορεί να προβλέπεται πλέον διά νόμου, ωστόσο η εφαρμογή του απέχει ακόμη πολύ. Έως τώρα δεν έχει κινηθεί ακόμη η διαδικασία για την απόκτηση του εξοπλισμού και τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής, όπως είναι ένα επιχειρησιακό κέντρο μέσα από το οποίο οι Αρχές θα μπορούν να παρακολουθούν όσους θα φορούν τα βραχιολάκια. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί νωρίτερα από ενάμισι με δύο χρόνια, αφού πρέπει να γίνει δημόσιος διαγωνισμός για την προμήθεια και την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Η διαδικασία αυτή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., πάντως, αντιτείνουν ότι ο χρόνος αυτός μπορεί να περιορισθεί – όπως και το κόστος – αν χρησιμοποιηθούν υφιστάμενα επιχειρησιακά κέντρα της αστυνομίας.

Σωστή εφαρμογή του θεσμού των αδειών

Πρόβλημα στον μηχανισμό χορήγησης αδειών σε κρατουμένους και όχι πρόβλημα στον ίδιο τον θεσμό εντοπίζουν οι διωκτικές Αρχές. Μάλιστα, σε απόλυτη συμφωνία με τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίζουν ότι ο θεσμός των αδειών είναι απόλυτα επιτυχημένος και απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί και ο μικρός αριθμός των κρατουμένων που δεν επιστρέφουν στα κελιά τους. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., δεν αρκεί απλώς και μόνο να πληροί κάποιος τις τυπικές προϋποθέσεις για να πάρει άδεια, αλλά να κρίνεται ουσιαστικά ποιος είναι ο υποψήφιος αδειούχος, τι έχει κάνει και να εκτιμάται με πολύ αυστηρά κριτήρια η πιθανότητα να μην επιστρέψει. Αυτό άλλωστε σημείωναν και στο έγγραφο που αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» – ότι δηλαδή όσοι δεν επιστρέφουν κλονίζουν σε βαθμό πολλαπλάσιο του αριθμού τους το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. «Ο περιορισμός των αδειών είναι ανοησία. Δεν υπάρχει πρόβλημα πλαισίου, αλλά εφαρμογής», έλεγαν χαρακτηριστικά.