Δάνεια συνολικού ύψους 110,5 εκατ. ευρώ έδωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε εταιρείες συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά, από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, πρόκειται για δυο ομολογιακά δάνεια προς την DEMCO Επενδυτική και Εμπορική, συνολικού ύψους 46 εκατ. ευρώ, ένα ομολογιακό δάνειο 4 εκατ. ευρώ προς την Village Roadshow Operation και ένα ομολογιακό δάνειο 5 εκατ. ευρώ προς τη Village Roadshow διανομείς ταινιών.

Τα δάνεια αυτά μεταφέρθηκαν στο «κακό» Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Ενα δάνειο 7,5 εκατ. ευρώ, που εκταμιεύθηκε τον Αύγουστο του 2009 αποπληρώθηκε τον Μάρτιο του 2010, ενώ τέλος υπάρχει ακόμη ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 48 εκατ. ευρώ το οποίο μεταφέρθηκε στο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΟΡΟΙ. Σύμφωνα με το πόρισμα, το πρώτο ομολογιακό δάνειο ενεκρίθη μόλις εννέα ημέρες μετά την εξαγορά του 50% της Bestline από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ οι εγγυήσεις που δόθηκαν κρίνονται παντελώς ανεπαρκείς (στην ουσία μηδενικές) για τη διασφάλιση των απαιτήσεων-συμφερόντων της τράπεζας. Επιπλέον, στους όρους του δανείου προβλέπεται ότι οι ομολογιούχοι δανειστές, δηλαδή η τράπεζα, «δεν θα υποχρεούνται, κατ’ οιονδήποτε χρόνο, να παρακολουθούν, διαβεβαιώνουν ή επαληθεύουν την κατά τα ανωτέρω χρήση του προϊόντος του Ομολογιακού δανείου». Ορος που, σύμφωνα με το πόρισμα είναι παράνομος και παραβαίνει τους κανόνες που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντίστοιχα είναι τα δεδομένα και για τα υπόλοιπα δάνεια έτσι ώστε, συνολικά, το πόρισμα της εισαγγελίας αναφέρει ότι «οι έχοντες τη διαχείριση της περιουσίας της Τράπεζας διενήργησαν τις ως άνω χρηματοδοτήσεις κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών, χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής, παρά την αδύναμη κεφαλαιακή βάση του συγκεκριμένου πιστούχου, την ελάχιστη ή και ανύπαρκτη ίδια συμμετοχή του, και με χρηματοοικονομικές μοχλεύσεις εκτός αποδεκτών τραπεζικών κριτηρίων».

Πέραν των πλημμελών εγγυήσεων, όπως προκύπτει από το πόρισμα, ποσά από τα δάνεια που πήρε η εταιρεία DEMCO δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που αρχικά προβλέπονταν στη σύμβαση, αλλά κάλυψαν άλλες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτου της κόρης του Δημήτρη Κοντομηνά στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, το πρώτο ομολογιακό δάνειο, ύψους 21 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 με σκοπό την εξόφληση προηγούμενου δανείου 6,33 εκατ. ευρώ σε άλλη τράπεζα και την «εξυπηρέτηση του σκοπού της εκδότριας εταιρείας».

Από το δάνειο αυτό, τα 14 εκατ. μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της DEMCO στη Millennium Bank. Από τα 14 εκατ. αυτά, το 1,4 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του Δημήτρη Κοντομηνά, ενώ 4.450.005 ευρώ μεταφέρθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας Sixomen, την οποία ελέγχει αποκλειστικά ο κ. Κοντομηνάς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ. Εν συνεχεία, λίγο αργότερα, ποσό 4.664.205 ευρώ μεταφέρεται από τον λογαριασμό της Sixomen σε προσωπικό λογαριασμό του κ. Κοντομηνά, ενώ την επόμενη εργάσιμη ημέρα συνολικά 4.640.000 ευρώ μεταφέρονται από τον προσωπικό λογαριασμό του κ. Κοντομηνά σε λογαριασμό της εταιρείας Intercapital Trust Limited.

Την ίδια μέρα, το ποσό αυτό κατατέθηκε στον λογαριασμό της εταιρείας Honour International η οποία μέσω υπεράκτιων εταιρειών ανήκει επίσης στο Δημήτρη Κοντομηνά.

Το ποσό αυτό, μαζί με επιπλέον 5.160.000 ευρώ (δηλαδή συνολικά 9,8 εκατ. ευρώ) μεταφέρονται εντέλει σε λογαριασμό της εταιρείας Honour LTD στην τράπεζα Millennium για να αποπληρώσουν υφιστάμενο δάνειο. Το δάνειο αυτό, αρχικού ύψους 10,5 εκατ. ευρώ είχε εγκριθεί με σκοπό την αγορά ακινήτου στην Αγγλία, το οποίο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα «αφορά σε οικία της κόρης του Δημήτρη Κοντομηνά».

Για άλλον σκοπό

Οπως προκύπτει από την πορεία των χρημάτων, που αποτυπώνεται στο εισαγγελικό πόρισμα, «ένα μεγάλο μέρος του δανείου των 21.000.000 ευρώ που χορηγήθηκε στην DEMCO από το ΤΤ τον Οκτώβριο του έτους 2008 (…) δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε».