Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει υπόθεση της πολιτικής βεντέτας του Κρις Κρίστι, κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ και ισχυρότερου «χαρτιού» των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2016: Συνεργάτες του εμφανίζονται ότι έδωσαν οδηγίες να προκληθεί… μποτιλιάρισμα σε δήμο της Πολιτείας ώστε να τιμωρήσουν δήμαρχο που δεν τον υποστήριζε.

Ο Κρίστι αρνείτο ως τώρα κάθε εμπλοκή των συνεργατών του. Ωστόσο την Τετάρτη βγήκαν στη δημοσιότητα μηνύματα που εξέθεσαν συνεργάτιδά του – όχι πάντως τον ίδιο, που δηλώνει τώρα «εξοργισμένος».

Ομως, η πολιτική ζημιά μοιάζει να έχει ήδη γίνει: To huffingtonpost.com κάνει λόγο για «επιστροφή των Σοπράνος στο Νιου Τζέρσεϊ», θέλοντας να αναδείξει το «μαφιόζικο» στιλ του επιτελείου του Κρίστι – παραπέμποντας στη δημοφιλή τηλεοπτική αστυνομική σειρά που διαδραματίζεται στη συγκεκριμένη Πολιτεία.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο Τύπος, τόσο στην Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, όσο και στη γειτονική Νέα Υόρκη, με τον Κρις Κρίστι να κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο των New York Times.

Ο Κρις Κρίστι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και στην παρούσα φάση είναι η προσωπικότητα εκείνη που θεωρείται ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο και να τερματίσει την πολιτική ηγεμονία των Δημοκρατικών.

Επανεξελέγη θριαμβευτικά τον περασμένο Νοέμβριο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ και στην ομιλία του έκανε μια γενικότερη αναφορά στις ΗΠΑ, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως μια πρώτη κίνηση για διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.

Τον Αύγουστο όμως, υποστηρίζουν ΜΜΕ, το επιτελείο του δεν είχε συμπεριφερθεί με την πολιτική αξιοπρέπεια που θα άρμοζε σε υποψήφιο που κατέβαινε με αέρα νικητή.

Επειδή ο δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης Φορτ Λι δεν είχε υποστηρίξει τον Κρίστι, συνεργάτες του έδωσαν κρυφά εντολή σε δημοτικούς υπαλλήλους να προκαλέσουν μποτιλιάρισμα στον δήμο για να εκθέσουν τον πολιτικό αντίπαλο.

Η «εντολή» ήταν να κλείσουν οι δύο από τις τρεις λωρίδες στη γέφυρα Τζορζτ Ουάσινγκτον που συνδέει το Μανχάταν της Νέας Υόρκης με το Φορτ Λι του Νιου Τζέρσεϊ.

Ο Κρίστι αρνείτο τις τελευταίες ημέρες ότι το επιτελείο του είχε σχέση με το μποτιλιάρισμα που προκλήθηκε εκείνο το μήνα. Όμως την Τετάρτη, στη δημοσιότητα δόθηκαν e-mail της Μπρίτζιντ Αν Κέλι που φαίνεται να αποδεικνύουν την «συνεννόηση» για σαμποτάζ. «Είναι ώρα για μερικά κυκλοφοριακά προβλήματα στο Φορτ Λι» γράφει ένα email με ημερομηνία 13 Αυγούστου και αποστολέα την Αν Κέλι που κατέχει θέση υποδιευθύντριας του επιτελείου του Κρίστι.

Τα μηνύματα δεν εμπλέκουν τον ίδιον τον Κρίστι προσωπικά, αλλά τον εκθέτουν επειδή διαψεύδουν τη… δική του διάψευση ότι το επιτελείο του δεν ενεπλάκη. «Τον πιστεύετε;» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας The Press, η οποία ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό των ΜΜΕ, Gannett.

«Εξοργίστηκα και πικράθηκα βαθύτατα όταν έμαθα πως όχι μόνο με εξαπάτησε μέλος του επιτελείου μου, αλλά και επειδή αυτή η εντελώς λανθασμένη και αυθαίρετη συμπεριφορά σημειώθηκε χωρίς τη γνώση μου» είπε ο Κρίστι το βράδυ της Τετάρτης.

Τα μηνύματα προέρχονταν από την Μπρίτζιντ Αν Κέλι, δεύτερη στη τάξει στο επιτελείο του Κρίστι, και απευθύνονταν στον επικεφαλής της διαχείρισης της γέφυρας, τον Ντέιβιντ Γουάιλντσταϊν που διορίστηκε από τον ίδιο τον Κρίστι. «Ώρα για λίγα προβλήματα με την κίνηση στο Φορτ Λι» ήταν το mail που έστειλε η Κέλι, «ελήφθη» απάντησε ο Γουάιλντσταϊν -που εν τω μεταξύ έχει παραιτηθεί από τη θέση του.