Το κυνήγι νέων κατηγορουμένων, αλλά και την αποκάλυψη σκοτεινών διαδρομών μαύρου χρήματος έχει αρχίσει η ομάδα εισαγγελέων και ανακριτών κατά της Διαφθοράς, ξεσκονίζοντας δέκα αμαρτωλές συμβάσεις προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Κάθε ένας από τους κατηγορούμενους που έχουν περάσει τις τελευταίες μέρες από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όχι μόνο ομολογεί το δικό του μερίδιο ευθύνης στη διακίνηση της μίζας, αλλά κατονομάζει και πρόσωπα –γνωστά και άγνωστα –στις Αρχές, μεγαλώνοντας τη λίστα των κατηγορουμένων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Περίπου 26 εκατ. ευρώ είναι οι «ύποπτες» για τις Αρχές καταθέσεις που εντόπισαν σε λογαριασμούς του αντιπροσώπου της εταιρείας Atlas Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου με τους εξής περιοριστικούς όρους: εγγυοδοσία 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο Π. Ευσταθίου δέχθηκε μάλιστα από τους δικαστικούς λειτουργούς –Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο –βροχή ερωτήσεων για τον ρόλο του ήδη καταδικασμένου πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, του διευθυντή εξοπλιστικών Γιάννη Σμπώκου, αλλά και του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Ωστόσο, ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Μιχάλη Δημητρακόπουλο, δεν είχε στοιχεία να εισφέρει ως προς τη δωροδοκία πρώην υπουργών. Παρέδωσε όμως λίστα με εταιρείες στην οποία μια εξ αυτών, οδηγεί –κατά τον κ. Δημητρακόπουλο –σε πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής.
Ο ίδιος κατηγορούμενος κατονόμασε 12 πρόσωπα, πρώην στρατιωτικούς και αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, που δωροδόκησε στο πλαίσιο της υλοποίησης των συμβάσεων για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών βλημάτων ASRAD.

Στη φυλακή. Διαφορετική ποινική μεταχείριση επιφύλαξαν ωστόσο οι ανακριτές Σπύρος Γεωργουλέας και Χριστόφορος Μάρκου και η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου στον αντιπρόσωπο της εταιρείας Wegmann (προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων) Δημήτρη Παπαχρήστο, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή.

Με τη σειρά του ομολόγησε ότι είχε δωροδοκήσει τον ήδη προφυλακισμένο Αντώνη Κάντα με 950.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα –4,6 εκατ. ευρώ –που έχουν εντοπιστεί σε λογαριασμό του φέρεται να υποστήριξε ότι ήταν νόμιμες αμοιβές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Κάντας –όπως δήλωσαν οι δικηγόροι του Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Μπίσιας –έφερε άλλα δυο εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας στα 9 εκατ. ευρώ το ποσό από την επιστροφή της μίζας που έχει ομολογήσει ότι εισέπραξε.