Την προηγούμενη Παρασκευή στο Γραφείο Χορήγησης Αδειών του Ντένβερ, πρωτεύουσας του Κολοράντο, επικρατούσε ένα κλίμα ευφορίας. Οταν ο Σον Φίλιπς, ιδιοκτήτης οκτώ καταστημάτων πώλησης μαριχουάνας για θεραπευτικούς σκοπούς, αντάλλαξε χειραψία με την υπάλληλο του γραφείου, οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να χειροκροτούν με ενθουσιασμό και οι δεκάδες φωτογράφοι να απαθανατίζουν την ιστορική στιγμή. Εκείνη την ημέρα, ο Σον Φίλιπς έλαβε την πρώτη άδεια στην ιστορία της Πολιτείας του Κολοράντο για την πώληση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Από αύριο το πρωί, πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς, ο 42χρονος επιχειρηματίας θα έχει το δικαίωμα να πουλά νόμιμα κάνναβη σε όλους όσοι επιθυμούν να την προμηθευτούν απλά και μόνο για να διασκεδάσουν.

Η χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς νομιμοποιήθηκε στο Κολοράντο (και στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον) τον Νοέμβριο του 2012, έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μέχρι σήμερα, οι Αρχές της Πολιτείας έχουν χορηγήσει 14 άδειες πώλησης, 17 άδειες καλλιέργειας και τρεις άδειες συσκευασίας φαγώσιμων προϊόντων τα οποία εμπεριέχουν κάνναβη. Συνολικά πρόκειται να εκδοθούν 348 άδειες σε 19 πόλεις του Κολοράντο και οι κάτοικοί του, άνω των 21 ετών, θα μπορούν να προμηθευτούν έως 28,3 γραμμάρια τη φορά (η ποσότητα μειώνεται στα 7 γραμμάρια για τους τουρίστες) πληρώνοντας από 50 έως 100 δολάρια.

Ο άνεμος της επανάστασης της κάνναβης όμως δεν φυσά μόνο στο Κολοράντο αλλά στις περισσότερες από τις πολιτείες της Αμερικής. Η τελευταία σφυγμομέτρηση αποκάλυψε ότι το 58% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης ενώ αυτοί που τάσσονται κατά δεν ξεπερνούν το 30%.

Καθημερινά εμφανίζονται καινούργια σάιτ τα οποία συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τις δηλώσεις υπέρ της αποποινικοποίησης πολιτικών, καλλιτεχνών, ακόμα και ανθρώπων από τον χώρο του αθλητισμού.

Ο Σαντζάι Γκούπτα, ιατρικός ανταποκριτής του CNN, έφθασε στο σημείο να ζητήσει συγγνώμη από τους Αμερικανούς δηλώνοντας ότι «έκανα λάθος, για χρόνια μάς έλεγαν ψέματα, συχνά η κάνναβη είναι το μοναδικό φάρμακο για κάποιους ασθενείς».

Ωστόσο ο δήμαρχος του Ντένβερ, Μάικλ Χάνκοκ, εμφανίζεται περισσότερο συγκρατημένος και εφιστά την προσοχή δηλώνοντας ότι «κολυμπάμε σε άγνωστα νερά, είμαστε οι πρώτοι που διεξάγουμε ένα ανάλογο πείραμα και έχουμε το καθήκον να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό μπροστά στον κόσμο που μας κοιτά». Και αποτελεί γεγονός ότι πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν το βλέμμά τους στραμμένο στο Κολοράντο.

Η Καλιφόρνια, η Αλάσκα, η Αριζόνα, το Ορεγκον επιθυμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Περιμένουν όμως να δουν πώς θα εξελιχθεί η νομιμοποίηση και της χρήσης για ψυχαγωγικούς σκοπούς ενός ναρκωτικού το οποίο σε ομοσπονδιακό επίπεδο παραμένει παράνομο.
Αδειες

Στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον η χορήγηση αδειών πώλησης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς εγκαινιάζεται από την άνοιξη του 2014