Ο γάλλος ιερέας Ζορζ Βαντενμπές, ο οποίος είχε απαχθεί στα μέσα Νοεμβρίου στο βόρειο Καμερούν από την ισλαμιστική οργάνωση της Νιγηρίας Μπόκο Χαράμ, αφέθηκε ελεύθερος και θα επαναπατριστεί, αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εξέδωσε την Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Το Βατικανό εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Ο γάλλος πρόεδρος ευχαριστεί στην ανακοίνωσή του «όλους όσοι εργάστηκαν αδιάκοπα για αυτό το ζήτημα, κυρίως τις αρχές του Καμερούν και της Νιγηρίας» και «ιδιαίτερα τον πρόεδρο (του Καμερούν) Πολ Μπίγια για την προσωπική του ανάμειξη».

Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα μεταβεί σήμερα στο Γιαουντέ, πρωτεύουσα του Καμερούν, για να υποδεχθεί τον ιερέα, πρόσθεσε. Ο Φαμπιούς δήλωσε από την πλευρά του στον ραδιοσταθμό RTL ότι θα συνοδεύσει απόψε τον ιερέα στο ταξίδι για την επιστροφή του στο Παρίσι, όπου θα τον υποδεχθεί ο Φρανσουά Ολάντ.

Ερωτηθείς για την υγεία του ιερέα, ο Φαμπιούς σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του, δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ο 42χρονος ιερέας είχε απαχθεί την νύχτα της 13ης προς την 14η Νοεμβρίου από περίπου 15 ενόπλους στο βορειότερο άκρο του Καμερούν, στον ίδιο τομέα στον οποίο είχαν απαχθεί επτά Γάλλοι –μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά– στις 19 Φεβρουαρίου του 2013, επίσης από την Μπόκο Χαράμ.

Οι απαγωγείς είχαν μεταφέρει πολύ γρήγορα τον πατέρα Ζορζ Βαντενμπές στην γειτονική Νιγηρία, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες απελευθερώθηκε παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, ο ιερέας «αφέθηκε ελεύθερος τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο Καμερούν». Από την πλευρά του, ο νιγηριανός στρατός γνωστοποίησε μέσω του εκπροσώπου του, του στρατηγού Κρις Ολούκαντε, ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην απελευθέρωσή του.

Μια πηγή που πρόσκειται στις υπηρεσίες ασφαλείας του Καμερούν είχε δηλώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονταν μέσω μεσολαβητών από το Καμερούν, που ήταν προσκείμενοι στους απαγωγείς.

Την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση του ιερέα εξέφρασε σήμερα το Βατικανό.