Απ’ άκρη σ’ άκρη της Ρωσίας, τα ρολόγια στις μεγάλες πλατείες δείχνουν ότι απομένουν μόλις 37 ημέρες ώσπου να ξεκινήσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι. Η αντίστροφη αυτή μέτρηση προοριζόταν να λειτουργήσει ως επίδειξη υπερηφάνειας και προσμονής. Επειτα όμως από τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες το πρωί στο Βόλγκογκραντ, το δεύτερο πολύνεκρο χτύπημα καμικάζι στην πόλη μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι ο φόβος και ο πανικός.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε την ώρα της πρωινής αιχμής μέσα σε τρόλεϊ της γραμμής 15, σε απόσταση ελάχιστα μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ, όπου άλλος καμικάζι είχε ανατιναχθεί το μεσημέρι της Κυριακής, παρασύροντας στον θάνατο 16 ανθρώπους. Με τη νέα αυτή επίθεση, ο αριθμός των νεκρών στο ιστορικό Στάλινγκραντ μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες ανέβηκε στους 31 και ο αριθμός των τραυματιών στους 104. Το τρόλεϊ ήταν γεμάτο κόσμο. Και η βόμβα που πυροδότησε ο καμικάζι περιείχε, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Μάρκιν, εκπρόσωπο της αρμόδιας επιτροπής έρευνας, περισσότερα από τέσσερα κιλά εκρηκτικής ύλης. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό την Κυριακή και στο τρόλεϊ χθες ήταν πανομοιότυπες, γεμισμένες αμφότερες με βλήματα σράπνελ ώστε να γίνουν ακόμη πιο φονικές: «Είναι πιθανό να προετοιμάστηκαν στο ίδιο μέρος».

Παρότι κανείς δεν έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, στον νου όλων επέστρεψε με τρομακτικό τρόπο το βίντεο που δημοσιοποίησε τον περασμένο Ιούλιο ο Ντόκου Ουμάροφ, ο τσετσένος αντάρτης που ηγείται του Εμιράτου του Καυκάσου –μιας ομιχλώδους τρομοκρατικής οργάνωσης που ονειρεύεται να εγκαθιδρύσει ένα εμιράτο στις μουσουλμανικές δημοκρατίες του Βόρειου Καυκάσου. Στο βίντεο αυτό, ο Ουμάροφ καλούσε τους απανταχού υποστηρικτές του να κάνουν «το μέγιστο δυνατό προκειμένου να αποτύχει η διεξαγωγή αυτών των σατανικών χορών πάνω στη γη μας και στα κόκαλα των προγόνων μας» –όπου «σατανικοί χοροί» οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που θα αρχίσουν στο Σότσι στις 7 Φεβρουαρίου, ένα προσωπικό στοίχημα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Λίγο μετά την επίθεση της Κυριακής, οι Αρχές είχαν μιλήσει για γυναίκα καμικάζι και ένας ενημερωμένος ιστότοπος την είχε κατονομάσει ως Οξάνα Ασλάνοβα, μια «μαύρη χήρα» από το Νταγκεστάν. Κατόπιν, όμως, οι Αρχές αναθεώρησαν λέγοντας πως ο καμικάζι μπορεί να ήταν άνδρας. Σύμφωνα μάλιστα με πηγή της αστυνομίας την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο Ιντερφάξ, ενδέχεται να ήταν Σλάβος, κάτοικος μιας επαρχίας του Βόλγα που ενώθηκε με τους ισλαμιστές αντάρτες στο Νταγκεστάν το 2012 και πήρε αραβικό ψευδώνυμο. «Σλάβοι τζιχαντιστές να σπέρνουν τον όλεθρο: ο χειρότερος εφιάλτης του Κρεμλίνου», σχολίασε στην «Γκάρντιαν» ο Λιου Χάρντινγκ. Ανδρας φέρεται να ήταν και ο βομβιστής αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε χθες μέσα στο τρόλεϊ.

Ως απάντηση στις επιθέσεις, ο Πούτιν διέταξε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη Ρωσία και έστειλε στο Βόλγκογκραντ τον επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, της FSB. Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις επιθέσεις ως μέρος μιας παγκόσμιας τρομοκρατικής εκστρατείας και ζήτησε την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Τόσο οι ρωσικές Αρχές όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέμειναν πως το Σότσι είναι απολύτως ασφαλές. Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πράγματι πως τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή (θα) είναι τόσο αυστηρά που δημιουργούν «ένα πολύ δύσκολο λειτουργικά περιβάλλον για οποιονδήποτε έχει στόχο να χτυπήσει τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις». Εντός της ζώνης ασφαλείας γύρω από το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας έχουν αναπτυχθεί 25.000 αστυνομικοί, 8.000 άνδρες από άλλες υπηρεσίες ασφαλείας και 30.000 στρατιώτες –συγκριτικά, στο Λονδίνο κατά τους περυσινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, είχαν αναπτυχθεί για την ασφάλεια σαφώς περισσότερων αθλητών και θεατών 12.000 αστυνομικοί και 18.000 στρατιώτες. Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν ότι αυτή η προσπάθεια, παρότι καθιστά το Σότσι πιο δύσκολο στόχο, κάνει άλλες ρωσικές πόλεις πιο εύκολους στόχους.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή στο Ρόιτερ, η αστυνομική δύναμη του Βόλγκογκραντ, πόλης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, έχει συρρικνωθεί σημαντικά καθώς 600 αστυνομικοί έχουν σταλεί στο Σότσι. Πολλοί αναλυτές αναμένουν πάντως και άλλες επιθέσεις στη Ρωσία μέσα στις επόμενες 37 ημέρες, σε μια προσπάθεια των ισλαμιστών του Καυκάσου να γελοιοποιήσουν τον Πούτιν και να αποθαρρύνουν την προσέλευση θεατών στο Σότσι.

Συνεργασία Ρωσίας – ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ «θα καλωσόριζαν» μία «στενότερη συνεργασία» με τη Ρωσία προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αθλητών, των θεατών και των λοιπών συμμετεχόντων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, τον Φεβρουάριο, δήλωσε χθες η Κάιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Η ίδια σημείωσε πως η Ουάσιγκτον έχει ήδη προσφέρει την «πλήρη υποστήριξή» της στη Ρωσία καθώς κάνει τις προετοιμασίες ασφαλείας για τους Αγώνες.