Το φάσμα ενός νέου κύματος τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία εγείρει η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού του Βόλγκογκραντ –του ιστορικού Στάλινγκραντ. Δράστης ήταν σύμφωνα με πληροφορίες μια Μαύρη Χήρα από τον Βόρειο Καύκασο. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν. Το φάσμα γίνεται ακόμα πιο τρομακτικό αν αναλογιστεί κανείς πως απομένουν μόλις έξι εβδομάδες προτού αρχίσουν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ένα προσωπικό στοίχημα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ηταν η φονικότερη επίθεση στη Ρωσία από τον Ιανουάριο του 2011, όταν ένας καμικάζι από τον Βόρειο Καύκασο σκότωσε 37 ανθρώπους στην αίθουσα αφίξεων αεροδρομίου της Μόσχας. Και η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας στο ίδιο το Βόλγκογκραντ τους τελευταίους δυο μήνες: τον περασμένο Οκτώβριο, μια γυναίκα ανατινάχτηκε μέσα σε ένα λεωφορείο, παρασέρνοντας στον θάνατο ακόμη έξι ανθρώπους. Η δράστης είχε τότε κατονομαστεί ως Νάιντα Ασιγιάλοβα, οι Αρχές είχαν ανακοινώσει πως ήταν παντρεμένη με έναν ειδικό στα εκρηκτικά που συνεργαζόταν με μια ομάδα ισλαμιστών ανταρτών στο Νταγκεστάν∙ έναν μήνα αργότερα, ανακοίνωσαν πως είχαν σκοτώσει τον σύζυγό της και τέσσερα ακόμα άτομα.

Από την ίδια αυτή δημοκρατία του Βορείου Καυκάσου, το Νταγκεστάν, φέρεται να ήταν και η γυναίκα που ανατίναξε χθες στις 12.45 μ.μ. τοπική ώρα εκρηκτικά ισοδύναμα με 10 κιλά TNT στην είσοδο του σταθμού στο Βόλγκογκραντ, λίγο πριν φτάσει στον ανιχνευτή μετάλλων με τον οποίο είναι εξοπλισμένοι οι περισσότεροι κόμβοι μεταφορών στη Ρωσία. Πηγές της ρωσικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας την κατονόμασαν στο Lifenews.ru ως Οξάνα Ασλάνοβα: «Υπήρξε παντρεμένη δυο φορές με αντάρτες. Και οι δυο σύζυγοί της σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις», ανέφερε ο (αξιόπιστος, κατά κανόνα) ιστότοπος –όπου «αντάρτες», οι μουσουλμάνοι αυτονομιστές που μάχονται εναντίον της Μόσχας στον Βόρειο Καύκασο και έχουν πραγματοποιήσει μακρά σειρά επιθέσεων από όταν πρωτοανέλαβε ο ρώσος πρόεδρος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την εξουσία, το 2000.

Το Βόλγκογκραντ, μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων 885 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας και 690 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σότσι, είναι σημαντικός κόμβος μεταφορών και η πρώτη μεγάλη πόλη που συναντά κανείς βόρεια του Καυκάσου. Ο μεγαλοπρεπής σιδηροδρομικός σταθμός του, που χρονολογείται στην εποχή του Στάλιν, ήταν γεμάτος κόσμο λόγω των ημερών. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τη δράστη να συνοδευόταν από ακόμα μια γυναίκα και έναν άνδρα. Αλλες πληροφορίες τη θέλουν να μετέφερε τη γεμάτη βλήματα σράπνελ βόμβα σε σάκο ή σακίδιο.

Για κάποιον λόγο φέρεται να ήγειρε τις υποψίες της αστυνομίας: ένας αστυνομικός είχε αρχίσει να κατευθύνεται προς το μέρος της όταν ανατινάχθηκε. Λίγο αργότερα, οι Αρχές περισυνέλεξαν ένα κομμένο γυναικείο κεφάλι. Στην πορεία της ημέρας, εντούτοις, αστυνομικές πηγές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να ήταν τελικά ο καμικάζι άνδρας…

«Τα θύματα θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα πολύ περισσότερα αν το επονομαζόμενο προστατευτικό σύστημα δεν είχε εμποδίσει την καμικάζι από το να περάσει μέσα από τον ανιχνευτή μετάλλων στην αίθουσα αναμονής», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μάρκιν, εκπρόσωπος της ρωσικής Επιτροπής Ερευνας. Η δράστης ίσως αναγκάστηκε να πυροδοτήσει πρόωρα τα εκρηκτικά, κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος ήταν κανονικά ο στόχος. Ενα τρένο από τη Μόσχα αναμενόταν στον σταθμό μισή ώρα μετά την επίθεση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στην περιοχή έναν εκπρόσωπό του, ζήτησε να μεταφερθούν όπου χρειάζεται με έκτακτες πτήσεις σε νοσοκομεία της Μόσχας οι τραυματίες και διέταξε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια της Ρωσίας. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί πως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που αρχίζουν στο Σότσι, ένα θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, στις 7 Φεβρουαρίου θα είναι και ασφαλείς και επιτυχημένοι.

Για τον πρόεδρο της Ρωσίας, οι Αγώνες είναι μια ευκαιρία να δείξει στον κόσμο πόσο έχει προχωρήσει η χώρα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991. Αλλά η τρομοκρατία δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι Αγώνες και μαζί με αυτούς το πρεστίζ του Πούτιν.

Οι φτωχές επιδόσεις της Μόσχας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικά ο νόμος που απαγορεύει τον «προπαγανδισμό» της ομοφυλοφιλίας, έχουν πυροδοτήσει στη Δύση μια εκστρατεία με στόχο το μποϊκοτάζ των Αγώνων. Και αρκετοί ξένοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, έχουν αποφασίσει να μην παρευρεθούν στην τελετή έναρξης. Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του, ο Πούτιν απένειμε πρόσφατα χάρη τόσο στον άσπονδο εχθρό του, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, όσο και σε δυο μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, τη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και τη Μαρία Αλιόκινα. Βγαίνοντας από τη φυλακή, εντούτοις, η Τολοκονίκοβα απηύθυνε έκκληση για μποϊκοτάζ των Αγώνων.