Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που απειλούν τη ζωή του υπέστη χθες ο επτά φορές πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Μίχαελ Σούμαχερ. Ο τραυματισμός του σημειώθηκε ενώ έκανε σκι στο Μεριμπέλ των γαλλικών Αλπεων. Ο 44χρονος Γερμανός φορούσε κράνος και διατηρούσε τις αισθήσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς στο τοπικό νοσοκομείο. Αργότερα μεταφέρθηκε για καλύτερη φροντίδα στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου όλο το βράδυ χθες οι γιατροί πραγματοποιούσαν εξονυχιστικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος και το είδος των τραυμάτων του. Αρχικά οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον γαλλικό Τύπο ανέφεραν ότι δεν διέτρεχε κίνδυνο η ζωή του, αργότερα όμως έγινε γνωστό ότι έπεσε σε κώμα.

Ο επικεφαλής του θερέτρου στο Μεριμπέλ, όπου ο Σούμαχερ έκανε σκι μαζί με τον 14χρονο του γιο του, δήλωσε ότι ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο δέκα λεπτά μετά την πτώση του κατά την οποία χτύπησε το κεφάλι του σε βράχο, στις 11.07 τοπική ώρα. Διευκρίνισε ότι ο Σούμαχερ, που έχει γενέθλια στις 3 Ιανουαρίου, έκανε σκι εκτός πίστας, κάτι που θεωρείται επικίνδυνο χωρίς εξειδικευμένο οδηγό. Η εκπρόσωπος του γερμανού πιλότου Σαμπίνε Κεμ εξέδωσε λακωνική ανακοίνωση όπου επιβεβαιώνεται το ατύχημα και διευκρινίζεται ότι κανείς άλλος δεν εμπλέκεται. «Ο Μίχαελ έπεσε με το κεφάλι ενώ έκανε σκι. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου λαμβάνει ιατρική φροντίδα. Ζητούμε κατανόηση για το ότι δεν μπορούμε να δίνουμε συνεχώς πληροφορίες για την υγεία του», ανέφερε. Πάντως, δεν έλειψαν και τα δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων όπως της «Ντοφέν Λιμπέρ» ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται ραγδαία.

Το νοσοκομείο στην Γκρενόμπλ όπου μεταφέρθηκε ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην ιστορία της Φόρμουλα 1 ειδικεύεται σε ατυχήματα από σκι και υπεύθυνος της ιατρικής ομάδας είναι ο καθηγητής Ζεράρ Σαγιάν, ειδικός σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραύματα στη σπονδυλική στήλη, ο οποίος είναι και στενός φίλος του Σούμαχερ αλλά και του πρώην επικεφαλής της ομάδας της Φεράρι Ζαν Τοντ, προέδρου σήμερα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA).

Ο διευθυντής του χειμερινού παραθεριστικού κέντρου στο Μεριμπέλ Κριστόφ Ζερνινιόν-Λεκόμτ δήλωσε ότι το σωστικό συνεργείο έφθασε στον τραυματισμένο αθλητή οκτώ λεπτά μετά το ατύχημα. «Ηταν σε σοκ, έτρεμε, αλλά είχε τις αισθήσεις του», περιέγραψε. Ο καιρός ήταν καθαρός και με ήλιο, αν και είχε ανακοινωθεί ότι υπήρχε «πολύ υψηλός κίνδυνος» για δημιουργία χιονοστιβάδων λόγω έντονης χιονόπτωσης τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο Μίχαελ Σούμαχερ είχε ξανατραυματιστεί σοβαρά σε ατύχημα με μοτοσικλέτα τον Φεβρουάριο του 2009 στη Βαλένθια της Ισπανίας. Τότε είχε υποστεί τραύματα στον λαιμό και στη σπονδυλική στήλη, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία εφόσον έχει τραυματιστεί στα ίδια σημεία. Τότε όμως είχε αναρρώσει πλήρως και είχε επιστρέψει στους αγώνες της Φόρμουλα 1.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ. Μόλις έγινε γνωστός χθες ο τραυματισμός του πολλοί οδηγοί της Φόρμουλα έσπευσαν στα κοινωνικά μέσα για μηνύματα υποστήριξης. Ο Χέικι Κοβαλάινεν έγραψε στο twitter: «Aκουσα ότι ο Σούμαχερ είχε ατύχημα στο σκι, ελπίζω να μην είναι σοβαρό και να αναρρώσει πλήρως, σύντομα! #μύθος». Και ο συμπατριώτης του Αντριαν Σουτίλ τουιτάρισε: «Ελπίζω ο Μίχαελ Σούμαχερ να γίνει γρήγορα καλά! Ολες τις ευχές μου σε αυτόν και την οικογένειά του». Ο γάλλος πρώην πιλότος της Φόρμουλα 1 Ολιβιέ Πανίς επισκέφθηκε το νοσοκομείο στην Γκρενόμπλ αλλά δεν του επιτράπηκε να δει τον Σούμαχερ. «Ενημερώθηκα ότι έφθασε η οικογένειά του, αλλά θα προσπαθήσω να τον επισκεφθώ τις επόμενες ημέρες», είπε.

Η προσευχή του Μάσα

Ο οδηγός της Φεράρι Φελίπε Μάσα έγραψε στο Instagram μόλις έμαθε για το ατύχημα του Σούμαχερ: «Προσεύχομαι για σένα, αδελφέ μου! Ελπίζω να αναρρώσεις γρήγορα! Ας σε έχει ο Θεός καλά, Μίχαελ»

Πίστα για λίγους

Ο Σούμαχερ που έχει ένα σαλέ στην περιοχή, όταν έπεσε, έκανε σκι κοντά σε μία από τις πιο δύσκολες πίστες του θερέτρου, την οποία μπορούν να κατέβουν μόνο πολύ ικανοί σκιέρ