Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά την επίθεση στην οικία του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Σταϊνμάιερ εξέφρασε την ικανοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης για την κινητοποίηση των ελληνικών αρχών με σκοπό τη διαλεύκανση του περιστατικού με πυροβολισμούς στην κατοικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι καθώς και για τη σθεναρή στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης «στα δημοσιονομικά και οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας», αλλά και στην επικείμενη έναρξη της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Οι κ. Βενιζέλος και Σταϊνμάιερ συμφώνησαν τέλος να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν, κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα, αμέσως μετά την επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας που θα γίνει στις 8.1.2014.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος σε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον γερμανό πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολντ χαρακτήρισε το συμβάν με τους πυροβολισμούς «άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια».

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ, ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Ντολτ πως η κυβέρνηση «εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.».

Κατόπιν εντολής του κ. Βενιζέλου μετέβη στην πρεσβευτική κατοικία ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδίκασε την επίθεση στην οικία του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι.

«Η σημερινή απόλυτα καταδικαστέα επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του γερμανού πρέσβη όχι μόνο δεν συμβάλει στην εξυπηρέτηση των συμφερόταν του ελληνικού λαού, αλλά, αντιθέτως, δίνει αφορμή για τη δημιουργία ενός κλίματος γενικευμένης ανασφάλειας και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων.

Τέτοιου είδους ενέργειες δεν σχετίζονται σε καμιά περίπτωση με τους ειρηνικούς, κοινωνικούς, μαζικούς αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στις άδικες μνημονιακές πολιτικές, που τα τελευταία χρόνια επιφέρουν ακραία φτώχεια και δυστυχία.

Ο ελληνικός λαός σέβεται την παρουσία όλων των διπλωματών στη χώρα μας».

Καταδικάζει η ΔΗΜΑΡ

Την επίθεση με πυροβολισμούς στην οικία του γερμανού πρέσβη καταδίκασε η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι «τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία μας και προσβάλλουν την εικόνα της Ελλάδας».