Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που θα διαρκέσει 30 μέρες, ενεργοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ιατρικών αποβλήτων που συσσωρεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Συγκεκριμένα, ειδικός χώρος όπου θα συγκεντρώνονται τα βιολογικά απόβλητα, λειτουργεί από τις 25 Δεκεμβρίου στον ΧΥΤΑ Φυλής, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Εκεί γίνεται ο έλεγχος και ο διαχωρισμός των επικίνδυνων αποβλήτων, τα οποία οδηγούνται για αποτέφρωση στη μονάδα του ΕΔΣΝΑ (Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής), το οποίο έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου.

Για τη μεταφορά των αποβλήτων, οι δήμοι ζητούν βεβαίωση των νοσοκομείου για την επικινδυνότητα των αποβλήτων.

Επίσης, τα απορριμματοφόρα θα πρέπει να συνοδεύονται από δυο υπαλλήλους της επιτροπής διαχείρισης των νοσοκομείων μέχρι τον ειδικό χώρο απόθεσης στον ΧΥΤΑ και τον πρώτο έλεγχο.

Μετά τη λήξη της έκτακτης επιχείρησης, η οποία επιβαρύνει κυρίως τον ΕΔΣΝΑ, τα νοσοκομεία της Αττικής θα πρέπει να προσαρμοστούν στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαισίου για τα επικίνδυνα απόβλητα.

Την Τρίτη η πληρωμή των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ

Για τις 31 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται η πληρωμή των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ, η οποία είχε παγώσει» λόγω των κατασχέσεων που επέβαλε τις μέρες των Χριστουγέννων κοινοπραξία σε βάρος των λογαριασμών του Συνδέσμου.

Με εντολή του προέδρου του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, ο σύνδεσμος προσέφυγε άμεσα στη δικαιοσύνη, πήρε δικάσιμο παραμονή των Χριστουγέννων και πέτυχε την έκδοση απόφασης αναστολής εκτέλεσης της κατάσχεσης.