Nέο ρεπορτάζ για το σκάνδαλο με τις μίζες που φέρονται να κατέβαλαν γερμανικές εταιρείες προς διάφορους έλληνες αξιωματούχους για τα εξοπλιστικά προγράμματα – όπως αυτές αποκαλύπτονται από την εξέλιξη της υπόθεσης του Αντώνη Κάντα – φιλοξενεί στις σελίδες της η Süddeutsche Zeitung.

Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ο τίτλος της εφημερίδας του Μονάχου είναι: «Ενα σακ βουαγιάζ γεμάτο χαρτονομίσματα» και αναφέρεται στις αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές.

Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, «οι κατηγορίες εναντίον γερμανικών εταιρειών εξοπλισμού για μίζες θυμίζουν εν μέρει το σκάνδαλο Siemens. Η Rheinmetall AG και άλλοι κατασκευαστές όπλων απειλούνται στη Γερμανία με σκληρές ποινές και απαιτήσεις της Αθήνας για καταβολή αποζημιώσεων».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι το σκάνδαλο είχε κοστίσει στη Siemens 270 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις και ο γερμανικός κολοσσός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Στο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας επισημαίνεται: «Τέτοιες πληρωμές απέχουν ακόμη πολύ στην περίπτωση των κατηγοριών που επιρρίπτει ο Κάντας στις γερμανικές εταιρίες εξοπλισμών, ωστόσο πολλά είναι πιθανά. Τις περιπτώσεις της Rheinmetall και της Atlas Elektronik από τη Βρέμη, ερευνά εδώ και καιρό η τοπική εισαγγελία.Και στην περίπτωση της Krauss-Maffei Wegmann στο Μόναχο θα μπορούσε επίσης να εμπλακεί η τοπική εισαγγελία, η οποία αντιμετωπίζει με λίγη ευαισθησία τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι διωκτικές Αρχές του Μονάχου θα ενδιαφερθούν σίγουρα μετά τις ημέρες των εορτών για τα πρωτόκολλα ανακρίσεων του Κάντα».