Στην πρώτη σύλληψη στο πλαίσιο των ερευνών για τα εξοπλιστικά οδήγησε η απολογία του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών Α. Κάντα.

Κοντά στο σπίτι του συνελήφθη ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα, ο οποίος κατονομάστηκε από τον Α. Κάντα για μίζες.

Από τον ανακριτή διαφθοράς Γ. Μαλλή, διαβιβάστηκαν αντίγραφα της απολογίας (αρχικής και συμπληρωματικής) του Α. Κάντα στην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Στην απολογία, υπενθυμίζεται ότι αναφέρονται σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, που συνδέονται με μίζες, για τα περισσότερα από τα οποία, ήδη διενεργούνται έρευνες.

Για δυο δικογραφίες που εκκρεμούσαν στο στάδιο της προκαταρκτικής:

1. Για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού για την οποία υπεγράφη στις 5/7/2001 επιί θητείας Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ η 017Α/2001 σύμβαση μεταξύ δημοσίου και εταιρίας KRAUUS – MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκ €.

2. Για την προμήθεια 54 συστημάτων K/B STINGER επι οχήματος και του αναγκαίου εξοπλισμού και ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης για την οποία υπεγράφη στις 3/8/2000 επί Άκη σύμβαση (030Α/2000) μεταξύ του δημοσίου και της εταιρίας STN ATLAS ELEKTRONIK έναντι τιμήματος 142.731.079 €.

Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση και υποβλήθηκαν πορίσματα από τους επίκουρος εισαγγελείς διαφθοράς Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου και κατόπιν εντολής της εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Ράικου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η 2η δικογραφία λόγω απολύτου συναφείας χρεώθηκε στον ανακριτή διαφθοράς Γ. Μαλλή και η 1η δικογραφία χρεώθηκε στον ανακριτή διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέα.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Δημήτρη Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της εταιρίας WEGMANN στην Ελλάδα, ο οποίος κατονομάζεται από τον Κάντα.

Για τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα οι ήδη σχηματισθείσες δικογραφίες, οι οποίες είναι πάνω από 10, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Για την πρώτη δικογραφία ήδη είχαν ανοιχτεί τραπεζικοί λογαριασμοί και είχαν επιβεβαιωθεί οι μίζες πριν την απολογία Κάντα.

Για τη δεύτερη δικογραφία προέκυψαν πολλά στοιχεία από τις έρευνες για την υπόθεση των υποβρυχίων σε εταιρίες που σχετίζονται με την υπόθεση το περασμένο καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχείς είναι οι επαφές της Ράικου με την εισαγγελέα διαφθοράς της Γερμανίας για ανταλλαγή στοιχείων.

Οι δυο υποθέσεις χρεώθηκαν στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μάλλη και Σπύρο Γεωργουλέα.