Για χτύπημα με «υψηλό συμβολισμό» που δεν στόχευε σε θύματα κάνει λόγο η Αντιτρομοκρατική, σε μια πρώτη ερμηνεία της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην οικία του γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα,επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 52, στο Χαλάνδρι.

Το περιστατικό συνέβη στις 3.30 τα ξημερώματα, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Μαρτυρίες ανέφεραν ότι οι δράστες σταμάτησαν απέναντι από την εξωτερική είσοδο της οικίας του πρεσβευτή Βόλφγκανγκ Ντολτ και αφού πυροβόλησαν πολλές φορές, έσπευσαν να εξαφανιστούν.

Μεγάλη και άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της αστυνομίας που απέκλεισε την οδό Εθνικής Αντιστάσεως και διεξάγει έρευνες στον τόπο του συμβάντος αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ προχώρησαν σε προσαγωγές έξι ατόμων.

Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής περισυνέλεξε 60 κάλυκες των 7,62 χιλιοστών, οι οποίοι εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι η επίθεση στην κατοικία του γερμανού διπλωμάτη έγινε από δύο τυφέκια τύπου καλάσνικοφ που έβαλαν από 30 φυσίγγια έκαστο.

Όπως προέκυψε από τις εργαστηριακές εξετάσεις στα δύο καλάσνικοφ, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια.

Σενάρια για επανεμφάνιση της «παρέας Μαζιώτη»

Τις τελευταίες ημέρες είχε σημάνει συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική για επικείμενη επανεμφάνιση της «παρέας Μαζιώτη». Το γεγονός ότι οι τρομοκράτες δεν επεδίωξαν θύματα συνηγορεί προς αυτό το σενάριο.

Ο αστυνομικός φρουρός στο σπίτι του γερμανού διπλωμάτη κατέθεσε ότι οι δράστες ήταν τέσσερα άτομα, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον του σπιτιού χωρίς να στοχεύσουν ή να πειράξουν τον ίδιο και οι σφαίρες πήγαν όλες στον τοίχο, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή ζημιές στην κατοικία.

Ο αστυνομικός δήλωσε ότι δεν αντέδρασε, γιατί απέναντι είναι κατοικίες και υπήρχε κίνδυνος για τραυματισμούς πολιτών.

Οι δράστες μετά τους πυροβολισμούς έφυγαν από την οδό Χίου, προς την οδό Αποστολοπούλου. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας και στο σημείο έφτασαν περιπολικά και άλλες αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή, ενώ έγινε άμεσα μια προσαγωγή και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες πέντε που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Η οδός Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, από Τζαβέλλα έως Αποστολοπούλου, έκλεισε.

Για το συμβάν ενημερώθηκε αμέσως, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον γερμανό πρέσβη με τον οποίο, νωρίτερα, είχε μιλήσει και ο Νίκος Δένδιας.

Ο γερμανός πρεσβευτής Βόλφγκανγκ Ντολτ σε παλαιότερη φωτογραφία του.

Ο Βόλφγκανγκ Ντολτ εξέφρασε λίγη ώρα μετά το συμβάν τις ευχαριστίες του προς την Ελληνική Αστυνομία και την κυβέρνηση, για την άμεση αντίδραση και τον ενδιαφέρον.

«Ευχαριστώ την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Κυβέρνηση για την άμεση αντίδραση και το ενδιαφέρον. Όποιος και να ευθύνεται για την πράξη, δεν θα επιτευχθεί η διατάραξη των στενών και φιλικών σχέσεων των δύο χωρών μας.Επίσης, δεν θα επιτευχθεί η αναστροφή της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας ούτε και η δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας» δήλωσε ο γερμανός διπλωμάτης.

Είναι η δεύτερη φορά που η οικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι γίνεται στόχος τρομοκρατών. Η προηγούμενη επίθεση είχε σημειωθεί τον Μάιο του 1999 από την 17Ν.

Οι δράστες είχαν εκτοξεύσει ρουκέτα η οποία εξερράγη στη στέγη της πρεσβευτικής κατοικίας, προκαλώντας μόνο ζημιές.