Συνωστισμό σε εφορίες, τράπεζες αλλά και στο Διαδίκτυο την τελευταία ημέρα του έτους προοιωνίζονται τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν είχαν πληρώσει έως και χθες τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2014 αλλά και οι μεγάλες ουρές των τελευταίων ημερών. Σήμερα άλλωστε είναι η τελευταία ημέρα για την πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος και των εκκαθαριστικών ΦΑΠ, με το υπουργείο Οικονομικών να προσδοκά σημαντική ανάσα στα έσοδα του προϋπολογισμού και τους φορολογούμενους να μην προλαβαίνουν να πληρώνουν.

Από την 1η Ιανουαρίου σε όποιες φορολογικές υποχρεώσεις γίνουν ληξιπρόθεσμες θα αρχίσει να επιβάλλεται μηνιαίος τόκος –το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί –αλλά και πρόστιμο 10% μετά την πάροδο διμήνου. Οσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται διπλάσιο κόστος.

Παρότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χθες πως δεν τίθεται ζήτημα παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, το θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί σήμερα με τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας τραπεζών και ΔΟΥ, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το ενδεχόμενο να πληρωθούν σε μία ημέρα τα τέλη κυκλοφορίας από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους φαντάζει δύσκολο αλλά όχι απίθανο, δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα στις τράπεζες. Την παραμονή των Χριστουγέννων, άλλωστε, μέσα σε 24 ώρες περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας.

ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. Την ίδια ώρα, η κατάθεση πινακίδων συνεχίζεται με μαζικό ρυθμό. Ηδη περισσότεροι από 100.000 ιδιοκτήτες προτίμησαν να παρκάρουν μόνιμα τα αυτοκίνητά τους παρά να πληρώσουν τέλη, ασφάλιστρα αλλά και φόρο πολυτελούς διαβίωσης στην περίπτωση ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών. Πέρυσι οι καταθέσεις πινακίδων είχαν και πάλι ξεπεράσει τις 100.000, στερώντας έσοδα περίπου 30 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, ενώ την τριετία 2009-2011 εγκατέλειψαν τα ΙΧ τους για… χάρη της Εφορίας 491.875 φορολογούμενοι.

Ετσι, συνολικά την τελευταία πενταετία εκτιμάται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχασε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ εξαιτίας της κρίσης αλλά και της αύξησης των τελών κυκλοφορίας, της αύξησης της τιμής της βενζίνης και της επιβολής και νέων φόρων στους ιδιοκτήτες ΙΧ.

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις πινακίδες τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτούνται: ταυτότητα, άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος στην οποία αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ, απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο και, βέβαια, τις πινακίδες.