Δύο εργάσιμες ημέρες απέμειναν στους φορολογουμένους για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, καθώς επίσης να πάρουν κλειδάριθμο και να καταβάλουν τέσσερις ακόμη φόρους, γεγονός που σημαίνει ότι σήμερα και αύριο θα επικρατεί το αδιαχώρητο σε τράπεζες και Εφορίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών, από το σύνολο των 5,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ΙΧ και μοτοσικλετών μόνο 3,3 εκατ. φορολογούμενοι είχαν πληρώσει μέχρι και την Παρασκευή τα τέλη κυκλοφορίας, γεγονός που σημαίνει ότι σήμερα και αύριο πρέπει να σπεύσουν στις τράπεζες περί τα 2,2 εκατ. φορολογούμενοι! Δεν αποκλείεται επομένως στις 31 Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει παράταση πληρωμής των τελών, όπως ακριβώς είχε συμβεί και πέρυσι. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος. Πάντως, στοιχεία του υπ. Οικονομικών δείχνουν ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα περισσότερα από 90.000 αυτοκίνητα έχουν τεθεί σε ακινησία, με τους ιδιοκτήτες τους να καταθέτουν τις πινακίδες τους στις ΔΟΥ.

Εκτός από τα τέλη, μέχρι και αύριο οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν την τελευταία δόση τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011, 2012 και 2013.

Ειδικά, όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος, μέχρι και αύριο οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν την τελευταία δόση, διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν τα νέα πρόστιμα που προβλέπουν τόκο 8,75% (ετήσιο) και που θα αρχίσει να «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου 2014. Αν μάλιστα καθυστερήσουν για διάστημα περισσότερο από έξι μήνες, τότε θα επιβαρυνθούν και με πρόστιμο 10% επί του αρχικού τους κεφαλαίου.

Στο μέτωπο του ΦΑΠ, οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν την 5η δόση για τα έτη 2011 και 2012 και την 3η δόση για τον ΦΑΠ του 2013. Εκτός των παραπάνω, αύριο λήγει και η προθεσμία για την απόκτηση κλειδαρίθμου καθώς και για την πληρωμή τόσο του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ όσο και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες, αεροσκάφη.

Συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν για τέλη και φόρους ποσά ύψους 1,5 δισ. ευρώ.