Πέντε άνθρωποι πέθαναν από ασιτία στον καταυλισμό των Παλαιστίνιων προσφύγων του Γιάρμουκ, κοντά στη Δαμασκό, ο οποίος πολιορκείται από το στρατό του καθεστώτος, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο καταυλισμός του Γιάρμουκ, όπου σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοί του να τον έχουν ήδη εγκαταλείψει, βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο υπό πολιορκία.

Στις 20 Δεκεμβρίου η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, είχε σημάνει συναγερμό επισημαίνοντας τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν όσοι παραμένουν ακόμη εκεί.

«Πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, ένας ανάπηρος άνδρας και ένας ηλικιωμένος, πέθαναν από ασιτία» ανέφερε το Παρατηρητήριο σημειώνοντας ότι οι θάνατοι αυτοί «είναι η συνέπεια της πολιορκίας από τον στρατό του καθεστώτος».

Η UNRWA, οι εκπρόσωποι της οποίας δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο Γιάρμουκ και να παραδώσουν εφόδια από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάλεσε πρόσφατα τον στρατό να άρει την πολιορκία και ζήτησε απ' όλες τις αντίπαλες πλευρές στη Συρία να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παράσχουν βοήθεια στους πρόσφυγες.

Οι συνθήκες διαβίωσης στο Γιάρμουκ θα επιδεινωθούν «δραματικά», σημείωσε η υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία περίπου 20.000 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αποκλεισμένοι στον καταυλισμό. Αν δεν βρεθεί σύντομα μια λύση «θα είναι ίσως πολύ αργά για να σώσουμε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά» προειδοποίησε η UNRWA.

Πολλές περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στη Συρία πολιορκούνται από τον στρατό, όπως το Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, όπου λόγω της κατάστασης η τοπική επιτροπή κήρυξε την Τετάρτη εκεχειρία με τις κυβερνητικές δυνάμεις, υπό την προϋπόθεση να διανεμηθούν τρόφιμα στην πόλη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένας εφοδιασμός όμως «όλες οι πλευρές τηρούν την εκεχειρία», ανέφερε η επιτροπή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από