Τη διάλυση τωνPussy Riot ανακοίνωσαν ηΝαντιέζντα Τολοκονίκοβα καιν η ΜαρίαΑλιόχινα σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

«Δεν είμαστε οι Pussy Riotπια» δήλωσε χαρακτηριστικά η Τολοκονίκοβα.Οπως είπαν «θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί, αλλά όχι ως συγκρότημα». Επίσης ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν πάλι συναυλία για χρήματα.

ΗΤολοκονίκοβα, ανέφερε επίσης ότι η απελευθέρωσή τους αποσκοπούσε μόνο στη βελτίωση της εικόνας της Ρωσίας πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι και ότι δεν επρόκειτο για μια κίνηση που είχε ανθρωπιστικά κίνητρα.

Η Τολοκονίκοβα σημείωσε ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Σότσι και υπογράμμισε ότι αν κανείς πάει σε αυτούς θα είναι σαν να υποστηρίζει τον ρώσο πρόεδρο.

«Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θέλει να καταστραφεί το αγαπημένο του σχέδιο», σημείωσε η Τολοκονίκοβα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν έδωσε χάρη και στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου και επικριτή του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος είχε παραμείνει για περισσότερα από 10 χρόνια στη φυλακή.

«Η αλλαγή αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον ανθρωπισμό. Οι Αρχές το έκαναν αυτό μόνο λόγω της πίεσης που δέχονταν από τη ρωσική και τη δυτική κοινωνία» σημείωσε η Τολοκονίκοβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έχοντας δίπλα της την Αλιόχινα και πρόσθεσε ότι φοβάται «πως μετά τους Ολυμπιακούς θα υπάρξει κι άλλη καταστολή».

«Είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι, το να πάει κανείς στους Ολυμπιακούς στη Ρωσία είναι σαν να αποδέχεται την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, σαν να αποδέχεται την πορεία που ακολουθεί ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τους Ολυμπιακούς πάνω από όλα – ο Βλαντίμιρ Πούτιν» υπογράμμισε η Τολοκονίκοβα.

Η Αλιόχινα σημείωσε, από την πλευρά της, ότι η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο επικεφαλής της οποίας είχε χαρακτηρίσει τη διαμαρτυρία τους, τον Φεβρουάριο του 2012, μέρος μιας συντονισμένης επίθεσης στην κυριότερη θρησκεία στη Ρωσία, είχε παίξει ρόλο στη φυλάκιση των τριών μελών του συγκροτήματος. Η τρίτη γυναίκα-μέλος του συγκροτήματος Pussy Riot που είχε φυλακιστεί είχε αφεθεί ελεύθερη πέρυσι.

Η Τολοκονίκοβα και η Αλιόχινα σημείωσαν επίσης, κατά τη συνέντευξή τους, ότι θα παραμείνουν στη Ρωσία και θα στρέψουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους στις προσπάθειες να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στην Ρωσία.