Αν και φέτος η Κίνα αναβάλλει τη μία μετά την άλλη τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 120 χρόνων από τη γέννηση του Μάο, υπάρχει ένα χωριό στο οποίο το πνεύμα του ζει και βασιλεύει. Στο Ναντζιεκούν, στην Κεντρική Κίνα, η ημέρα αρχίζει στις 06.15 με το εμβατήριο «Η Ανατολή είναι Κόκκινη». Και τελειώνει το σούρουπο, με το ρεφρέν ενός άλλου εμβατηρίου: «Η σοσιαλιστική κοινωνία σίγουρα θα επιτύχει! Μία κομμουνιστική κοινωνία είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί!»

Πράγματι, αυτό το τελευταίο μαοϊκό χωριό της Κίνας είναι ίσως το μοναδικό που υπηρετεί αυτή τη δέσμευση. Η γη εξακολουθεί να καλλιεργείται συλλογικά. Οι περίπου 10.000 κάτοικοί του ψωνίζουν με κουπόνια στα δημόσια παντοπωλεία. Εντός του χωριού, το ποδοβολητό και η βοή της σύγχρονης ζωής εξαφανίζονται, τα διαφημιστικά σλόγκαν αντικαθίστανται από τις παραινέσεις του Μεγάλου Τιμονιέρη. Και όλα τα σπίτια, τα οποία παρέχει η κυβέρνηση, έχουν την ίδια επίπλωση.

«Μόνο η σκέψη του Μάο μπορεί να οδηγήσει στον κοινό πλούτο, χάρις στον οποίο στο χωριό μας δεν υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς», τονίζει ο Ουάνγκ Χονγκμπίν, γραμματέας του Κόμματος στο Ναντζιεκούν.

Οταν η γη του Ναντζιεκούν αποκολεκτιβοποιήθηκε, οι ντόπιοι αγρότες απλώς την παρέδωσαν πίσω στις Αρχές. Σήμερα καλλιεργείται από μία ομάδα, αλλά όλοι οι κάτοικοι έχουν τη δική τους μερίδα δημητριακών. Αξιωματούχοι και εργάτες παίρνουν ελάχιστα χρήματα, αλλά έχουν δωρεάν νερό και ρεύμα, δωρεάν γεύματα και ιατρική περίθαλψη. Το Ναντζιεκούν υπόσχεται ασφάλεια σε έναν κόσμο περιστασιακής απασχόλησης, ελάχιστης κοινωνικής πρόνοιας και εκτίναξης των τιμών των ακινήτων. Γι’ αυτό άλλωστε, πολλοί νέοι οι οποίοι επιχείρησαν να αρχίσουν μια νέα ζωή σε πολυσύχναστες πόλεις της Κίνας τα μάζεψαν και γύρισαν άρον άρον πίσω στο χωριό τους.