Στο αεροπλάνο με το οποίο ταξίδευε η αποστολή του Ολυμπιακού στο Λονδίνο για το φάιναλ φορ του μπάσκετ, τον περασμένο Μάιο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν ιδιαίτερα απασχολημένος. Οχι εξετάζοντας τα πλάνα του ημιτελικού με την ΤΣΣΚΑ, αλλά διαβάζοντας στην τρίχρονη κόρη του το παραμύθι με τον πρίγκιπα που πάει στο κάστρο για να πάρει την πριγκίπισσα.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο ίδιος ανέβηκε στην κορυφή του κάστρου της Ευρώπης ως ο πρώτος έλληνας προπονητής που κατακτά το τρόπαιο της Ευρωλίγκας. Και όμως για πρώτη φορά σε αποστολή, οι παίκτες είδαν έναν τόσο «γήινο» προπονητή, που δεν είχε λόγο να κρύψει τις ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε τρακ, αλλά όχι φόβο, μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να γίνει ο πρώτος έλληνας κόουτς που θα κατάφερνε κάτι τέτοιο, έχοντας διαδεχθεί μάλιστα την αλεπού των πάγκων, τον κορυφαίο Ντούσαν Ιβκοβιτς.

Δεν φοβήθηκε, διότι από μικρός ήταν μαθημένος στα δύσκολα, καθώς τα πρώτα χρόνια του τα έζησε με τη μητέρα του Κυριακή και την αδελφή του Λυδία. Και αυτό διότι ο πατέρας του Ανδρέας, από τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη της Αριστεράς (ένας από τους πέντε εν ζωή πολιτικούς κρατουμένους που συμμετείχαν στη θρυλική «απόδραση των Βούρλων» το 1955), ήταν πολιτικός εξόριστος και ο μικρός Γιώργος τον έβλεπε στις επισκέψεις της Γυάρου, αλλά και στο Παρθένι της Λέρου! Ηταν λογικό η απουσία του πατέρα να κάνει πιο εσωστρεφή τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που διοχέτευε όλη του τη ζωντάνια στον αθλητισμό (άφησε μάλιστα στη μέση τις σπουδές του στο πολιτικό τμήμα της Νομικής Αθηνών), στη μουσική και στο σκίτσο. Παίζοντας με τους φίλους του ποδόσφαιρο στη γειτονιά του στο Μαρούσι είχε αποφασίσει με τι θα ασχοληθεί, αλλά ξαφνικά ψήλωσε απότομα στα 12 χρόνια του και έτσι επέλεξε το μπάσκετ.

Αν και είχε ταλέντο και μάλιστα είχε αφήσει υποσχέσεις (με έτοιμη σχεδόν μεταγραφή στην ΑΕΚ), το διπλό χειρουργείο χιαστών αποτέλεσε το τέλος του ονείρου του ως μπασκετμπολίστα. Ωστόσο, ο πεισματάρης Γιώργος δεν θα εγκατέλειπε τόσο εύκολα το παρκέ. Οι γιατροί τού άναψαν κόκκινο για να παίξει, αλλά οι στροφές του μυαλού του ήταν υψηλές από νεαρή ηλικία και η μετακίνησή του στους πάγκους ήταν δεδομένη.

Οπου πήγε, άφησε έργο, με πρώτη σοβαρή προσπάθεια στην Ολύμπια Λάρισας, μετά στο Μαρούσι (με το έπος της πρόκρισης στις 16 της Ευρωλίγκας με μπάτζετ κάτω του 1,5 εκατ. ευρώ), στον Πανιώνιο και στον Ολυμπιακό όπου ήδη έχει κερδίσει τους πάντες, κυρίως με την μπασκετική φιλοσοφία του.

Ο θείος του Χρήστος τον «βάφτισε» Ολυμπιακό (πηγαίνοντάς τον στο Καραϊσκάκη) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (με μια φανέλα του Λου Μακάρι).

Το λιμάνι του είναι η αγαπημένη σύζυγός του Αθηνά και ο καρπός του έρωτά τους, η τρίχρονη Ανδριάνα, αλλά σύντομα ετοιμάζεται να τους… αναστατώσει αφού έχει ζητήσει από φίλο του να του βρει μια ηλεκτρική κιθάρα με ενισχυτή για να παίζει, καθώς έτσι βγάζει την ένταση από τα παιχνίδια. Αλλωστε από μικρός στη Βαρβάκειο Σχολή ήταν ροκάς και λάτρης των Led Zeppelin και των Rolling Stones.