«Οταν είσαι 40 χρόνων σχεδόν ο μισός ανήκεις στο παρελθόν και όταν είσαι 70 σχεδόν όλος», είχε πει κάποτε ο γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ανούιγ. Οι σημερινές επώνυμες ογδοντάρες, με μπροστάρισσα την Τζόαν Κόλινς, μόνο στο παρελθόν δεν ανήκουν. Αν και οι γυναίκες κάποιας ηλικίας συνήθως δεν τολμούν να δείξουν μέρη του σώματός τους –πόσω μάλλον τα πόδια τους –η Κόλινς, η οποία πριν από λίγους μήνες πάτησε τα 80, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ισα ίσα, η ηθοποιός έχει γυρίσει το ρολόι πίσω και το απέδειξε όταν εμφανίστηκε στις αρχές του μήνα στα βραβεία Bad Sex in Fiction, στο Λονδίνο. Το μπλε λαμπυρίζον φόρεμά της αποκάλυπτε τα καλλίγραμμα πόδια της. Κάποτε είχε δηλώσει: «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να έχεις στυλ, είτε στα 40 είτε στα 70. Απλώς μην κάνεις το λάθος να μοιάσεις σε κάποιον άλλο από τον χώρο της μόδας ή της σόουμπιζ».

Η τηλεοπτική Αλέξις Κόλμπι – Κάρινγκτον – Ντέξτερ της «Δυναστείας» δεν γιορτάζει γενέθλια, καθώς βρίσκει κουραστικό καθετί που έχει να κάνει με την ηλικία και τη γήρανση. Εχει κάνει πέντε γάμους, αναρίθμητες σχέσεις, μπαινοβγαίνει στα δικαστήρια –για τη μήνυση εναντίον της από τον εκδοτικό οίκο Ράντομ Χάουζ που της ζητεί 2 εκατ. δολάρια –ωστόσο τίποτε δεν τη σταματά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το 17ο βιβλίο της, ενώ πέρυσι την απολαύσαμε στην τηλεοπτική διαφήμιση γνωστού σνακ.

Περνάτε από ένα δύσκολο διαζύγιο; Τσακώσατε τον φίλο σας να σας κλέβει χρήματα, να σας απατά ή να σας εκθέτει διεθνώς λέγοντας ότι είστε φαλακρή; Η Τζόαν Κόλινς έχει ζήσει τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα. Και τα έχει ξεπεράσει. Επιπλέον, δεν νιώθει καμία πίκρα. Η ατέλειωτη λίστα των προσωπικών της καταστροφών θα έπρεπε να την έχει κάνει να ζει απομονωμένη από όλους και από όλα. Ωστόσο είναι το αντίθετο της μιζέριας. Λατρεύει να χορεύει και να κουτσομπολεύει.

Το 17ο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, έχει τίτλο «Πάθος για ζωή» («Passion for Life»). Αφορά κυρίως τους κακούς συντρόφους και τους απαίσιους συζύγους της, ενώ ένα μεγάλο μέρος του αναφέρεται στο πάθος της, τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. «Είμαι στην ηλικία που πλέον μπορώ να κάνω ό,τι θέλω», δηλώνει. Είναι παντρεμένη εδώ και αρκετά χρόνια με τον κατά 32 χρόνια Πέρσι Γκίμπσον. «Δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι σχετικά με τη διαφορά της ηλικίας μας». Καπνίζει και φοράει γούνινα καπέλα με περηφάνια. «Η πολιτική ορθότητα του κόσμου μού προκαλεί πόνο. Πολλοί είναι δυστυχισμένοι με όσα συμβαίνουν και δεν κάνουν τίποτε γι’ αυτό, παρά να γκρινιάζουν. Ισως θα πρέπει να γίνει μια επανάσταση», λέει χαμογελώντας. Τα παράπονα δεν είναι του χαρακτήρα της. Και από όσες άσχημες σχέσεις και αν έχει περάσει, τελικά βρίσκει τον τρόπο να προχωράει παρακάτω.

«Είχα κακοποιηθεί όταν ήμουν παιδί», λέει, κοροϊδεύοντας τις δυσκολίες που βιώνει ο κόσμος σήμερα. «Με είχε βιάσει ο θείος μου, ενώ όταν ήμουν παρθένα με βίασε ο Μάξγουελ Ριντ». Ηταν στο πρώτο της ραντεβού με το τότε είδωλο του θεάτρου (Matinee idol) και εκείνη την εποχή μια σειρά από γεγονότα την ανάγκασαν να τον παντρευτεί. «Εχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε. Ημουν 18 ετών ή 17, δεν θυμάμαι. Και έχασα και το μωρό όταν ήμουν τριών μηνών έγκυος». Δεν μετανιώνει γιατί, όπως λέει, ο Ριντ δεν ζει πια. Μετανιώνει για τον βιασμό που ήταν τόσο άσχημος. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Η μητέρα της της έλεγε πως ό,τι κάνουν οι άνδρες στις γυναίκες είναι απαίσιο, αλλά καλό είναι να μη δίνει σημασία. Αντί να λέει ότι έζησε πολύ άσχημες εμπειρίες προτιμά να τις ξεπεράσει και να μη σταθεί σε αυτές. Εμαθε να έχει ένα γερό «καύκαλο» από την εποχή που ήταν νεαρή ηθοποιός και από τα λάθη που έκανε με τους συζύγους της.

Άλλες ογδοντάρες

Ζωζώ Σαπουντζάκη. Από τις 19/12 εμφανίζεται στη μουσικοθεατρική παράσταση «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές!..» στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών, από το ΚΘΒΕ.
Γιοβάννα. Η τραγουδίστρια και συγγραφέας έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, θεατρικά και πεζογραφήματα. Εδωσε συναυλία τον Οκτώβριο στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, ενώ στις 18/12 πρόκειται να εμφανιστεί με τον Γιάννη Σπανό στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια.
Γιώτα Γιάννα. Εμφανίζεται κάθε Τρίτη στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χυτήριο έως τις 14/1/2014. Με τη μαγική της φυσαρμόνικα.

Νόνικα Γαληνέα. Εφέτος συμπλήρωσε 50 χρόνια στο θέατρο. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρέθεσε τον Απρίλιο μια βραδιά αφιερωμένη στην πορεία της. Το 2007 εξέδωσε το βιβλίο της «Επέστρεφε: Η ζωή μου» από τις Εκδόσεις Ιανός και το 2009 εμφανίστηκε στο θέατρο με την παράσταση «Η εκατομμυριούχος». Πρόσφατα δημιούργησε τη δική της ιστοσελίδα με σπάνιες φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.
Τζένη Ρουσσέα. Η ζακυνθινή ηθοποιός πρωταγωνίστησε τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε στην παράσταση «Η Ζάκυνθος ομιλεί» –μία δική της ιδέα –που προβάλλει τον πολιτισμό της πατρίδας της. Ανέβηκε για πέντε παραστάσεις στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα.

Μαίρη Χρονοπούλου. Υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν το φόρεμά της έπιασε φωτιά από αναμμένο κερί, έχει ταλαιπωρηθεί από συνεχόμενα χειρουργεία για διορθωτικές πλαστικές επεμβάσεις, ωστόσο έχει αποδείξει ότι είναι σκληρό καρύδι και ξεπερνά τις δυσκολίες. Τον Ιούλιο –αν και σε αναπηρικό καροτσάκι –βρέθηκε στη γιορτή του Ηλία Ψινάκη, όπου έσβησε πολλά κεράκια από μια τούρτα με την εικόνα της από τα νιάτα της.
Μέλπω Ζαρόκωστα. Πέρυσι πρωταγωνίστησε σε μία τουρκική ταινία και στην παράσταση «Τρεις κολασμένες ιστορίες» που έγραψε η ίδια και ανέβηκε στο καφεθέατρο Πυρήνας. Πρόσφατα δήλωσε: «Τελείωσα δύο θεατρικά έργα και ετοιμάζω το τρίτο».
Γιόκο Ονο. Η γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα, ειρηνίστρια, τραγουδίστρια, ηθοποιός, συγγραφέας και χήρα του Τζον Λένον εφέτος είχε μια γεμάτη χρονιά. Εδωσε δύο συναυλίες με την μπάντα της Plastic Ono Band τον περασμένο Ιούνιο σε φεστιβάλ του Λονδίνου, κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Acorn» και παρουσίασε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σίδνεϊ την έκθεσή της με τίτλο «War is over (if you want it)».

Κιμ Νόβακ. Η ψυχρή ξανθιά πρωταγωνίστρια του «Δεσμώτη του ιλίγγου» πρόσφατα αποκάλυψε ότι είναι διπολική. Εχει γυρίσει την πλάτη της στο Χόλιγουντ εδώ και χρόνια και ζει στο Ορεγκον με τον σύζυγό της, τα ζώα της και την τέχνη της. Πέρυσι έκανε μια έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Life is but a dream» («Η ζωή δεν είναι παρά ένα όνειρο») στο Μουσείο του Σαν Φρανσίσκο.