Στους περιφερειάρχες περνά η ευθύνη –με εξαίρεση την Αθήνα –να εκδίδουν συστάσεις για τον περιορισμό της χρήσης τζακιών και ταυτόχρονα να ενεργοποιείται το μέτρο για δωρεάν χορήγηση ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου –για τον διπλάσιο αριθμό ημερών που θα μετριέται η υπέρβαση –ακόμη κι αν οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων κυμαίνονται κάτω από το όριο των 150 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Αυτό ανακοίνωσε ανήμερα τα Χριστούγεννα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης μετά τη σύσκεψη που έγινε για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη.

Ηδη, με απόφαση της Αντιπεριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το μέτρο ενεργοποιήθηκε από την παραμονή των Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη όπου οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων χτύπησαν κόκκινο.

Τα έκτακτα μέτρα στη συμπρωτεύουσα θα ισχύσουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Περιλαμβάνουν, πέρα από τη σύσταση για μη χρησιμοποίηση των τζακιών, τη ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς Κελσίου –όταν υπάρχει κεντρικό σύστημα θέρμανσης -, την απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους και σύσταση για οικολογική οδήγηση.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη 72.000 οικογένειες είναι ενταγμένες στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Το μέτρο ωστόσο δεν απέδωσε, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Τσαμασλή, αφού ακόμη και χθες, ιδίως στα δυτικά της πόλης, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν πάνω από το όριο και διαμορφώθηκαν στα 197 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

«Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου μένουν κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα η κύρια πηγή θέρμανσης είναι οι ξυλόσομπες», λέει. «Ο κόσμος εδώ κατά κύριο λόγο δεν έχει άλλο τρόπο θέρμανσης».

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, Ιωάννινα, Λάρισα, Κοζάνη, Φλώρινα και Αθήνα είναι περιοχές «στις οποίες πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά».

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, η κατάσταση, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, μέχρι και αύριο Σάββατο δεν αναμένεται να είναι ανησυχητική. Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων κυμάνθηκαν σε όλους τους σταθμούς μέτρησης κάτω από 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Τα μέτρα. Περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων, κλείσιμο σχολείων, μείωση κατά 30% της παραγωγικής δραστηριότητας και σύσταση για διακοπή της λειτουργίας τζακιών συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

Η λήψη των μέτρων θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με τον βαθμό συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων. Ιδιαίτερο βάρος θα δίνεται όταν οι συγκεντρώσεις υπερβαίνουν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Τότε, μεταξύ άλλων:

Θα επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων ταξί –με βάση τον τελευταίο αριθμό κυκλοφορίας.

Θα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των μη καταλυτικών βενζινοκίνητων ΙΧ, αλλά και των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων (με εξαίρεση αυτά που πληρούν τις προδιαγραφές Εuro 5 και 6).

Θα γίνεται σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς Κελσίου σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης.

Θα διακόπτεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.