Η Μαρία Αλεχίνα και η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, οι δύο γυναίκες του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot, συναντήθηκαν σήμερα, Τρίτη, στο Κρασνογιάρσκ της ανατολικής Σιβηρίας, την επομένη της απελευθέρωσής τους και δήλωσαν αποφασισμένες να αγωνιστούν κατά του συστήματος και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αφού αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας από το Νίζνι Νόβγκοροντ, στον Βόλγα, η 25χρονη Μαρία Αλεχίνα μετέβη αρχικά με τρένο στη Μόσχα και αμέσως μετά πήρε το αεροπλάνο για το Κρασνογιάρσκ, όπου την περίμενε η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, 24 ετών, η οποία πήρε εξιτήριο χθες βράδυ από το νοσοκομείο της φυλακής όπου εξέτιε την ποινή της.

Στο αεροδρόμιο, οι δύο ρωσίδες αγκαλιάστηκαν σφιχτά. «Θα περάσουν μαζί δύο ημέρες στο Κρασνογιάργκ. Θα εξετάσουν στο διάστημα αυτό το σχέδιο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το οποίο είχαν μιλήσει την προηγουμένη», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Intefax ο σύζυγος της Τολοκονίκοβα, ο Πιότρ Βερζιλόφ.

Ο φωτογράφος Ντενίς Σινιάκοφ, που συνελήφθη στα τέλη Σεπτεμβρίου πάνω στο πλοίο της Greenpeace ύστερα από μια κινητοποίηση στην Αρκτική με 29 ακόμη μέλη του πληρώματος και απελευθερώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, μετέβη επίσης στην πόλη της Σιβηρίας όπου συνάντησε τις δύο γυναίκες, σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter.

Ο Σινιάκοφ είχε καταδικαστεί για «χουλιγκανισμό». Ο νόμος περί αμνηστίας που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ρωσικό κοινοβούλιο, προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για χουλιγκανισμό και σε μητέρες μικρών παιδιών.

«Είναι παλιός μας φίλος και φωτογράφησε πολλές από τις κινητοποιήσεις μας», εξήγησε ο Βερζιλόφ.

«Θα συντρίψουμε τον Πούτιν με όλα τα δυνατά μέσα».

Ο Βερζίλοφ δήλωσε επίσης ότι οι δύο γυναίκες θα μεταβούν στη Μόσχα την Πέμπτη. «Τα κορίτσια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στην πρωτεύουσα. Θα πουν αργότερα πού θα δοθεί η συνέντευξη», διευκρίνισε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.

Η δικηγόρος των Pussy Riot Ιρίνα Χρούνοβα επιβεβαίωσε ότι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Οι δύο γυναίκες καταδικάστηκαν τον Αύγουστο του 2012 γιατί τραγούδησαν μια προσευχή «κατά του Πούτιν» μέσα στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα και αφέθηκαν ελεύθερες χθες, βάσει του νόμου περί αμνηστίας. Κανονικά θα αποφυλακίζονταν τον Μάρτιο του 2014.

Κατά την έξοδό τους από τη φυλακή μίλησαν με σκληρά λόγια για τις ρωσικές αρχές και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εργαστούν υπέρ της προστασίας των κρατουμένων και της βελτίωσης του ρωσικού σωφρονιστικού συστήματος.

Δηλώνοντας την αποφασιστικότητα και τη βούλησή της να πολεμήσει το σύστημα, η Τολοκονίκοβα έγραψε στο προφίλ της στο Twitter: «Τώρα θα συντρίψουμε τον Πούτιν με όλα τα δυνατά μέσα», χρησιμοποιώντας μια χαρακτηριστική έκφραση του Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας που είχε υποσχεθεί να «συντρίψει τους τρομοκράτες».

Στο αεροδρόμιο του Κρασνογιάρσκ η Μαρία Αλεχίνα δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τις συγκρατούμενές της.

«Στην τελευταία φυλακή, είχα συγκρατούμενες που διηγήθηκαν τις συνθήκες κράτησής τους σε υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα κάνω τα πάντα ώστε αυτές να μην υποστούν αντίποινα», τόνισε.

Η Τολοκονίκοβα δήλωσε από την πλευρά της ότι θα αγωνιστεί για να αλλάξει η κατάσταση στη Μορντόβια, μια περιοχή 600 χλμ. ανατολικά της Μόσχας όπου εξέτισε μέρος της ποινής της.

Στο στρατόπεδο εργασίας όπου κρατείτο, πραγματοποίησε απεργία πείνας υποστηρίζοντας ότι απειλείτο η ζωή της μετά την επιστολή που είχε γράψει για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης που παραπέμπουν σε συνθήκες σκλαβιάς. Κατόπιν είχε μεταφερθεί στο Κρασνογιάρσκ.

«Η Μορντόβια θα έχει αυτό που τής αξίζει. Δέστε τις ζώνες σας», έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter.

Την προηγουμένη, είχε δηλώσει ότι θα αγωνιστεί για να πετύχει την αποπομπή του περιφερειακού διοικητή της υπηρεσίας εφαρμογής ποινών.