Μέσα στις γιορτές αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, προκειμένου να καλέσει σε απολογία τον Κώστα Μπανιώτη και τον προπονητή του Γιώργο Τσούγκο.

Η ομοσπονδία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί (και δεν θέλει) να καλύψει τον αθλητή που υπέπεσε σε παράπτωμα, απλά αφού ακούσει την απολογία του θα του επιβάλλει άμεσα τον διετή αποκλεισμό που προβλέπεται, ενημερώνοντας αυτόματα και την διεθνή ομοσπονδία στίβου. Η IAAF στις περισσότερες περιπτώσεις επικυρώνει τις τιμωρίες των εθνικών ομοσπονδιών και αν η διαδικασία εξελιχθεί έτσι θα είναι η καλύτερη δυνατή για τον αθλητή που θα μπορεί να επιστρέψει αγωνιστικά στα τέλη του 2015, προλαβαίνοντας (δεδομένου ότι μπορεί να προπονείται ατομικά, απλά θα έχει χάσει τα διάφορά μίτινγκ και τους αγώνες που δεν αναπληρώνονται εύκολα με τις προπονήσεις) το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο.

Ο ΣΕΓΑΣ θέλει να τελειώνει άμεσα με το θέμα τόσο για λόγους ηθικής τάξης, αλλά και επειδή εάν η IAAF αποδεχτεί άμεσα την τιμωρία, θα παραμείνει η διετία. Καθώς ο νέος αυστηρός κώδικάς της WADA που ψηφίστηκε πρόσφατα στο συνέδριό της στη Νότια Αφρική προβλέπει την αύξηση της ποινής από δύο σε τέσσερα χρόνια, αλλά δεν έχει περάσει ακόμα στο καταστατικό της διεθνούς ομοσπονδίας, κάτι που θα γίνει τον Ιανουάριο.

Το χειρότερο σενάριο για παράδειγμα, θα είναι η IAAF να μην αποδεχτεί την τιμωρία και να εισηγηθεί τον τετραετή αποκλεισμό του αθλητή, θέτοντας αναδρομικά σε ισχύ τον νέο κανονισμό που έχει ψηφιστεί. Όμως κάτι τέτοιο στη δεδομένη στιγμή θεωρείται δύσκολο.

Από την άλλη πλευρά πάντως το νέο κρούσμα ντόπινγκ δημιουργεί πρόβλημα γενικότερα στο στίβο και στο φάσμα του ελληνικού αθλητισμού σε μια εποχή μάλιστα όπου οι επιχορηγήσεις στις αθλητικές ομοσπονδίας δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο. Είναι κρίμα να γκρεμίζεται έτσι ένα οικοδόμημα, καθώς ιδιαίτερα στο στίβο πολλά μεγάλα ονόματα (ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές) έχουν βρεθεί ντοπέ από το 2004 έως και σήμερα και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα του νέου προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλου να βάλει ένα φρένο σε αυτό τον κατήφορο.

Μπορεί για κάποιους η διουρητική ουσία (Φουροσεμίδη στην περίπτωση του Μπανιώτη) να φαίνεται…αθώα, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι στο στίβο αυτές χρησιμοποιούνται ως «μάσκες» για να καλύψουν άλλες πιο σοβαρές. Ιδιαίτερα τέτοια εποχή όπου οι αθλητές «φορτώνουν» προπονήσεις για ενδυνάμωση εν’ όψει των στόχων τους της νέας χρονιάς (πρώτος μεγάλος το παγκόσμιο κλειστού στο Σόποτ της Πολωνίας τον Μάρτιο).

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η άγνοια (;) ή η υπερβολική σιγουριά που έχουν τα κυκλώματα απαγορευμένων ουσιών που δρουν και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να πιάνονται περιστατικά σε τακτικούς ελέγχους του ΕΣΚΑΝ και όχι αιφνίδιους !

Εδώ οι Τούρκοι δούλευαν με το ξεπερασμένο εδώ και χρόνια βουλγαρικό μοντέλο φαρμακοδιέγερσης και… ξεκληρίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι όταν πιάστηκαν 53 αθλητές και αθλήτριές τους ντοπέ, με αποτέλεσμα ο τουρκικός στίβος ουσιαστικά να διαλυθεί. Ευτυχώς το αντιντόπινγκ κοντρόλ έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, απλά κάποια σκουριασμένα μυαλά, επιμένουν να κάνουν τους μάγκες, αλλά τα έξυπνα πουλιά από τη μύτη…πιάνονται.

Και κάτι τελευταίο. Στο εθνικό προπονητήριο του Αγίου Κοσμά, που θα έπρεπε να είναι αυστηρά φυλασσόμενος χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι και μπαίνει ο κάθε…πικραμένος όπου κλέβει και τα ρούχα των αθλητών. Δεν θα έμπαιναν οι έμποροι απαγορευμένων ουσιών ; Ας μη γελιόμαστε.