Ο φόβος για νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα καθώς και η εργασιακή ανασφάλεια ωθούν όλο και περισσότερους εργαζομένους στην έξοδο σε σύνταξη, αμέσως με την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ ύστερα από έρευνα που διενήργησε, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης προσδιορίζεται στα 57,8 χρόνια. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ηλικία 50 έως 69 ετών και ήταν εργαζόμενοι κατά την περίοδο της έρευνας, ή είχαν εργαστεί στο παρελθόν και η ηλικία τους την τελευταία φορά που εργάστηκαν ήταν μεγαλύτερη των 49 ετών.
n Ο συνηθέστερος λόγος εξόδου από την αγορά εργασίας είναι η κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης (60,8%), ενώ ο δεύτερος πιο συχνός είναι η υποχρεωτική συνταξιοδότηση λόγω ορίου ηλικίας (28,3%). Τα προβλήματα υγείας αναφέρονται ως λόγος εξόδου από το 5,7% των ερευνηθέντων.
n Η πλειονότητα των ερευνηθέντων προσπαθεί να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσω ασφάλισης σε δημόσιο ασφαλιστικό φορέα (94,8%). Ποσοστό 6,6% έχει και (ή μόνο) ιδιωτική ασφάλιση.
n Η πλειονότητα των ερευνηθέντων δεν ελάμβαναν ακόμα σύνταξη γήρατος (59,9%), ενώ το 56,6% ανήκε ακόμα στο εργατικό δυναμικό, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι.
Οπως έδειξε η έρευνα, τα άτομα ανωτέρου εκπαιδευτικού επιπέδου τείνουν να λαμβάνουν σύνταξη σε νεότερη ηλικία, καθώς και οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από