Ο φόβος για νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα καθώς και η εργασιακή ανασφάλεια ωθούν όλο και περισσότερους εργαζομένους στην έξοδο σε σύνταξη, αμέσως με την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ ύστερα από έρευνα που διενήργησε, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης προσδιορίζεται στα 57,8 χρόνια. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ηλικία 50 έως 69 ετών και ήταν εργαζόμενοι κατά την περίοδο της έρευνας, ή είχαν εργαστεί στο παρελθόν και η ηλικία τους την τελευταία φορά που εργάστηκαν ήταν μεγαλύτερη των 49 ετών.

n Ο συνηθέστερος λόγος εξόδου από την αγορά εργασίας είναι η κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης (60,8%), ενώ ο δεύτερος πιο συχνός είναι η υποχρεωτική συνταξιοδότηση λόγω ορίου ηλικίας (28,3%). Τα προβλήματα υγείας αναφέρονται ως λόγος εξόδου από το 5,7% των ερευνηθέντων.

n Η πλειονότητα των ερευνηθέντων προσπαθεί να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσω ασφάλισης σε δημόσιο ασφαλιστικό φορέα (94,8%). Ποσοστό 6,6% έχει και (ή μόνο) ιδιωτική ασφάλιση.

n Η πλειονότητα των ερευνηθέντων δεν ελάμβαναν ακόμα σύνταξη γήρατος (59,9%), ενώ το 56,6% ανήκε ακόμα στο εργατικό δυναμικό, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι.

Οπως έδειξε η έρευνα, τα άτομα ανωτέρου εκπαιδευτικού επιπέδου τείνουν να λαμβάνουν σύνταξη σε νεότερη ηλικία, καθώς και οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.