Μόλις δυο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τον επίμονο αγώνα του νοτιοαφρικανού ηγέτη κατά του απαρτχάιντ. Κατά την περίοδο της επαναστατικής του δράσης, και συγκεκριμένα το 1962, ο «γίγαντας της Ιστορίας» είχε παρακολουθήσει μυστικά ειδική εκπαίδευση από την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ».

Πηγή της αποκάλυψης είναι μια επιστολή της Μοσάντ προς το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου του 1962 και η οποία φυλασσόταν έκτοτε ως «άκρως απόρρητη» στα ισραηλινά κρατικά αρχεία. Το έγγραφο είχε ανασυρθεί για πρώτη φορά πριν από λίγα χρόνια, από τον εβραϊκής καταγωγής αμερικανό φοιτητή Ντέιβιντ Φάτσλερ, ο οποίος έκανε έρευνα για τη διπλωματική του εργασία με θέμα τις σχέσεις της Νότιας Αφρικής με το Ισραήλ. Πριν από λίγες ημέρες, ισραηλινή εφημερίδα δημοσίευσε αποσπάσματα της επιστολής τα οποία αποδεικνύουν τη σύνδεση του Μαντέλα με τις ισραηλινές υπηρεσίες.

ΟΙ «ΑΙΘΙΟΠΕΣ». Οπως φαίνεται, ο Μαντέλα «εκπαιδεύτηκε στο τζούντο, στις τεχνικές του σαμποτάζ και στα όπλα από Αιθίοπες (η κωδική ονομασία για τους πράκτορες της Μοσάντ)», οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν την πραγματική του ταυτότητα. Ο μέλλων ηγέτης, λίγους μήνες πριν από τη σύλληψη και την 27χρονη φυλάκισή του, είχε ταξιδέψει –παράνομα –σε διάφορες χώρες της Αφρικής, ανάμεσα στις οποίες η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Γκάνα, με στόχο να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον αγώνα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου κατά του απαρτχάιντ. Οταν βρέθηκε στην Αιθιοπία απευθύνθηκε για βοήθεια στην ισραηλινή πρεσβεία, δηλώνοντας πλαστό όνομα Ντέιβιντ Μομπσαρί και ψεύτικη καταγωγή από τη Ροδεσία (παλαιά ονομασία της Ζιμπάμπουε).

Ο τότε 44χρονος Μαντέλα στις συναναστροφές του με τα μέλη της μυστικής υπηρεσίας «είχε υιοθετήσει τον επίσημο εβραϊκό χαιρετισμό «σαλόμ» (ειρήνη), ήταν πλήρως εξοικειωμένος με το εβραϊκό ζήτημα στο Ισραήλ και έδινε την εντύπωση ενός διανοούμενου. Σε συζητήσεις εξέφραζε μια σοσιαλιστική κοσμοθεωρία και κατά καιρούς έτεινε προς κομμουνιστικές πεποιθήσεις», όπως αναφέρεται σε απόσπασμα της επιστολής.

Η ΧΑΓΚΑΝΑ. Ο ίδιος έδειχνε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Χαγκάνα, την εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση που αντιστεκόταν από το 1920 μέχρι το 1948 στη βρετανική κυριαρχία και μαχόταν τον αραβικό πληθυσμό στην Παλαιστίνη. Γι’ αυτό και, σύμφωνα πάντα με την επιστολή, τα μέλη της Μοσάντ είχαν επιχειρήσει να τον μυήσουν στον σιωνισμό.

Μόνο μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών οι οποίες αποτύπωναν τη σύλληψη του Μαντέλα οι μυστικοί πράκτορες συνειδητοποίησαν ότι «ο ασκούμενος από τη Ροδεσία χρησιμοποίησε ψευδώνυμο, οι δυο άνδρες είναι το ίδιο άτομο», όπως έγραψαν στην επίμαχη επιστολή προς το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Επειτα από 27 χρόνια φυλάκισης, στις 11 Φεβρουαρίου του 1990, ο Μαντέλα απελευθερώθηκε. Στις 10 Μαΐου του 1994 έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Και ύστερα από 95 χρόνια ζωής, ένα «μεγάλο δέντρο έπεσε» φωτίζοντας πολλές άγνωστες πτυχές της ζωής του.