Δεν προβλέπονται λευκά Χριστούγεννα για φέτος. Σύμφωνα με τις πρώτες προγνώσεις της ΕΜΥ, ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι καλός. «Μάλιστα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε επίπεδα πάνω από το κανονικό», αναφέρει ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα πάντως με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΜΥ, η σχετική καλοκαιρία που αναμένεται δεν είναι πρωτόγνωρη, δεδομένου ότι στην πρωτεύουσα ο μέσος αριθμός ημερών με χιόνι είναι 0,5. Στην Τρίπολη ο αντίστοιχος αριθμός είναι 1,4, στη Λάρισα 1,1, στη Θεσσαλονίκη 1,5 και στη Φλώρινα 5,9 ημέρες τον χρόνο.

«Με αυτά τα δεδομένα, οι πιθανότητες η ημέρα των Χριστουγέννων να είναι ημέρα χιονιού είναι πολύ μικρές», λένε οι μετεωρολόγοι. Πράγματι, τα τελευταία 45 χρόνια στην Αθήνα χιόνισε ανήμερα των Χριστουγέννων μόνο δύο φορές, το 1986 και το 1992.

Την Τρίτη. Εστω και χωρίς χιόνι, η πρόγνωση για αύριο Τρίτη (παραμονή Χριστουγέννων) αναφέρει αραιές νεφώσεις οι οποίες στα κεντρικά και νότια της χώρας θα είναι πιο πυκνές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στις νοτιότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τετάρτη. Ανήμερα τα Χριστούγεννα αναμένονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους στα ανατολικά και νότια με τοπικές βροχές και βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Στην Αθήνα για την ημέρα των Χριστουγέννων αναμένονται ασθενής βροχή κατά τη διάρκεια της ημέρας και καθαρός καιρός το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθει μεταξύ 10 και 13 βαθμών Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει ασθενής βροχή κατά τη διαρκεια της ημέρας και συννεφιά τη νύχτα.

Την Πέμπτη. Οσο για την Πέμπτη, θα υπάρξουν νεφώσεις με σποραδικές βροχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, με χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.