Ενα βήμα πριν από το κατώφλι των ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου, οι οποίοι διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, βρίσκεται όπως όλα δείχνουν ένας απόστρατος αξιωματικός και αντιπρόσωπος γερμανικής κατασκευαστικής εταιρείας.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο θεωρείται από τα πλέον κομβικά στη διερεύνηση συγκεκριμένων εξοπλιστικών συμβάσεων για την εκτέλεση των οποίων διακινήθηκε μαύρο χρήμα.

Το όνομα του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι από εκείνα που έβαλε στο κάδρο της υπόθεσης ο ήδη προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλιστικών προγραμμάτων Αντώνης Κάντας, ο οποίος ολοκλήρωσε μετά από τέσσερις μέρες την απολογία του στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο, παρουσία του επίκουρου εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνου.

Με βάση λοιπόν τα νέα δεδομένα που έχουν μπει στον ανακριτικό χάρτη, ο 83χρονος Παναγιώτης Ευσταθίου, απόστρατος του Ναυτικού και αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων, φέρεται σύντομα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που επισύρουν ακόμα και την ισόβια κάθειρξη.

Και τότε, όπως έχει δείξει η ιστορία μέχρι σήμερα σε όλες τις δικαστικές υποθέσεις, ή θα πρέπει να μιλήσει επί της ουσίας για όσα πρόσωπα και χρήματα γνωρίζει για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης ή θα πάρει το δρόμο για τις φυλακές.

Κάνοντας μία αποτίμηση της απολογίας Κάντα, στη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας-ομολογίας του ο κατηγορούμενος φέρεται ότι παραδέχθηκε πως:

– Πήρε μίζα ύψους 1,7 εκατομμυρίων επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, για τη σύμβαση των Λέοπαρντ.

– Δωροδοκήθηκε σε τρεις συμβάσεις (Λέοπαρντ, Κορνέτ, υποβρύχια) που ξεκίνησαν επί Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά συνεχίστηκαν και επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

– Σε μια περίπτωση δε ο μεσάζοντας χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση του άφησε τα λεφτά σε ένα σακ βουαγιάζ στο γραφείο του.

«Μπήκε στο γραφείο και φεύγοντας άφησε το σακ βουαγιάζ. Τον ρώτησα »μήπως ξέχασες κάτι;» και απάντησε »όχι, αυτό είναι για σένα». Οταν έφυγε το άνοιξα και είχε μέσα 600.000 ευρώ», περιέγραψε το περιστατικό στους ανακριτές ο Αντώνης Κάντας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία που έδωσε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος διαπιστώθηκε ουσιαστικά ότι και για το ξέπλυμα της μίζας στα εξοπλιστικά χρησιμοποιείτο όχι μόνο η ίδια μεθοδολογία, αλλά και κοινά πρόσωπα με την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.