Την πρώτη του συνέντευξη μετά την απελευθέρωσή του έδωσε ο ρώσος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, περιγράφοντας τα συναισθήματά του στο πολιτικό περιοδικό της Μόσχας, The New Times.

«Μετά από 10 χρόνια βιώνω μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας» είπε ο Χοντορκόφσκι στο περιοδικό, το οποίο είναι γνωστό για την κριτική που ασκεί στο Κρεμλίνο.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι τώρα η ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία» είπε από το Βερολίνο όπου βρίσκεται ο 50χρονος Χοντορκόφσκι στην αρχισυντάκτρια Γεβγένια Αλμπατς, περιγράφοντας μερικές από τις συνθήκες που βίωνε στη φυλακή.

Όπως αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου της φυλάκισής του είχε τη δυνατότητα να κοιμηθεί σε ένα κανονικό κρεβάτι μόλις τρεις φορές κάθε τρίμηνο, ενώ ελάχιστες ήταν οι ευκαιρίες να δει την οικογένειά του.

Ο Χοντορκόφσκι συναντήθηκε με τους γονείς του στο Βερολίνο το Σάββατο την πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία εκτός φυλακής.

Στη συνέντευξη του ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι τόνισε ότι δεν σκοπεύει να ανακατευτεί με την πολιτική και δεν σκοπεύει να δώσει μάχη για την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων της Yukos».

Παράλληλα, συνάντησε και τον γιο του, ο οποίος έφτασε στη Γερμανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το περιοδικό γράφει ότι φαίνεται συγκλονισμένος από την αλλαγή στη ζωή του μετά από όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή, σε σημείο να μην μπορεί πραγματικά να πιστέψει ότι είναι ελεύθερος.

Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού δημοσίευσε κάποιες φωτογραφίες του Χοντορκόφσκι στο δωμάτιό του σε ξενοδοχείο του Βερολίνου.

Εν τω μεταξύ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι η απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι προσφέρει «μια καλή βάση για συζήτηση» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία.

«Ανεξάρτητα από τους λόγους, είναι καλή η απόφαση που πήρε η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στην απονομή χάριτος εκ μέρους του Πούτιν.

«Η αποφυλάκιση του Χοντορκόφσκι αλλά και ο νόμος περί αμνηστίας είναι δύο χειρονομίες προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχουν μια καλή βάση για συζητήσεις σε θέματα εκσυγχρονισμού και κράτους δικαίου» δήλωσε ο γερμανός υπουργός.

Η Γερμανία είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την απελευθέρωσή του πρώην μεγιστάνα και ειδικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χανς – Ντίτριχ Γκένσερ.