Χαλαρός (πιο χαλαρός απ’ ό,τι τον έχουμε συνηθίσει), ίσως και μια ιδέα πιο συγκαταβατικός, εμφανίστηκε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην καθιερωμένη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. Κατά τα άλλα όμως, ακόμη και όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να απονείμει χάρη στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, τον ρώσο πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου, αφήνοντας άφωνους περισσότερους από 1.300 δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα, ο ρώσος πρόεδρος ήταν ο παλιός, γνωστός Πούτιν· μόνο που αυτήν τη φορά το βλέμμα του ήταν στραμμένο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

«Εξέτισε μια πολύ σοβαρή ποινή», αρκέστηκε να δηλώσει ο ρώσος πρόεδρος για τον Χοντορκόφσκι. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο είδαν πίσω από την απόφαση αμνηστίας μια μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της Ρωσίας να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της την οποία έχουν βλάψει σημαντικά σωρεία υποθέσεων καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ρωσία έχει επενδύσει 50 δισ. δολάρια στους Αγώνες. Είναι προφανές λοιπόν, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χαλάσει το πανάκριβο πάρτι.

Η μεγάλη είδηση για τον Χοντορκόφσκι –«μια καλή απόφαση», όπως τη χαρακτήρισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ –ήρθε μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του νόμου περί αμνηστίας, βάσει του οποίου θα αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι ακτιβιστές της Greenpeace που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συμβολικής διαδήλωσης στην Αρκτική, καθώς και τα δυο μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot.

Επί τέσσερις ώρες και πέντε λεπτά ακριβώς, οι δημοσιογράφοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τραβήξουν την προσοχή του προέδρου και να αποσπάσουν ένα σχόλιο. Δυο περιπτώσεις ξεχώρισαν: μιας νεαρής δημοσιογράφου με έναν χιονάνθρωπο των Ιμαλαΐων στα χέρια –«δώρο για σας, κύριε πρόεδρε», όπως έσπευσε να τον ενημερώσει –και μιας ακόμη η οποία, προτού θέσει το ερώτημά της, του εξέφρασε τον «πλατωνικό της έρωτα» και τον προσκάλεσε σε πάρτι για την επέτειο του γάμου της.

Ο Πούτιν δεν άφησε σχεδόν κανέναν παραπονεμένο. Μίλησε για όλα –από την οικονομία έως τον ρόλο της Ρωσίας στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας –υπογραμμίζοντας πάντα τις συντηρητικές πολιτικές με τις οποίες φλερτάρει τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του κόμματός του από το 2012, οπότε επέστρεψε στο Κρεμλίνο.

Σε αντίθεση με άλλες συνεντεύξεις Τύπου όμως, από το βήμα των οποίων εκτοξεύει τις αντιδυτικές του ρουκέτες, ο Πούτιν απαρνήθηκε χθες την ευθεία αντιπαράθεση –πλην μιας σύντομης κριτικής για τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον του Ιράν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝSA. Ως βετεράνος της KGB, ο Πούτιν είχε επίσης να κάνει ένα πολύ διπλωματικό σχόλιο για τα προγράμματα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) –«Δεν χαροποιούν, ούτε και θλίβουν όμως» –υπογραμμίζοντας παράλληλα σε όλους τους τόνους ότι μπορεί η Μόσχα να παραχώρησε προσωρινό άσυλο στον Εντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην υπάλληλο της NSA που αποκάλυψε τον αμερικανό Μεγάλο Αδελφό, αλλά δεν συνεργάζεται μαζί του.

Για τη Συρία και το Ιράν

«Συμβάλαμε σημαντικά στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Χωρίς την ομαδική δουλειά, με τους αμερικανούς, τους ευρωπαίους και τους κινέζους φίλους μας, δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στον εμφύλιο της Συρίας και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν