Επί 14 ώρες πραγματοποιούσε έρευνα η αστυνομία στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας, στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Η εντολή για την έφοδο της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του PP δόθηκε από τον δικαστή Πάμπλο Ρουθ, ο οποίος διευκρίνισε ότι αναζητεί στοιχεία που να σχετίζονται με τη φερόμενη δρομολόγηση δωροδοκιών από κατασκευαστικές εταιρείες στο κόμμα και τους επικεφαλής του.

Ο πρώην ταμίας του PP, Λουίς Μπάρθενας, παρουσίασε λογιστικά έγγραφα για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι διατηρούσε ένα ταμείο με χρήματα δωροδοκιών από μεγαλοεργολάβους προς στελέχη του PP μεταξύ του 1991 και του 2009.

Μεταξύ των αποδεκτών των δωροδοκιών, φέρεται ότι βρίσκονται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ραχόι και η γενική γραμματέας του κόμματος Μαρία Ντολόρες δε Κοσπέδαλ.

Ωστόσο, ο ισπανός πρωθυπουργός και άλλα στελέχη του κόμματος αρνούνται την συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε παρανομία.

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ραχόι δήλωσε ότι το κόμμα του είναι «ήρεμο» σχετικά με την έφοδο αυτήν της αστυνομίας στα κεντρικά του γραφεία και ότι ο ίδιος είχε δώσει οδηγίες στο PP να συνεργαστεί πλήρως με την αστυνομία στην έρευνά της.

«Έχω απόλυτο σεβασμό για οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνουν τα δικαστήρια. Αναμένουμε την απόφασή τους, αν και δεν ανησυχούμε» σημείωσε ο Ραχόι.

Ωστόσο, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ελένα Βαλενθιάνο, δήλωσε ότι η αστυνομική έρευνα αποτελεί μια «πολύ κακή είδηση για το PP, για την κυβέρνηση και για την Ισπανία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια.

Δεν έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των ερευνών της αστυνομίας. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής.