«Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης στην Ελλάδα μετά από έξι πολύ οδυνηρά χρόνια ύφεσης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Οπως σημείωσε, «φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας επανακτήσει την πληγωμένη μας αξιοπιστία, με τις θυσίες του ελληνικού λαού».

«Εχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως πάνω από όλα έχουμε το πρόβλημα της ανεργίας. Τόνισε όμως πως το 2014 θα είναι χρονιά εξόδου από την κρίση και μια καλυτερη χρονιά και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Ακόμη είπε ότι το 2014 θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των αδικιών.

Στην Ελλάδα η προεδρία της ΕΕ

Στην Ελλάδα περνά η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Ιανουαρίου 2014. Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ενώ χαρακτήρισε δικαίωση για την Ελλάδα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την άμυνα και την ασφάλεια στην ΕΕ, αφού από τους πρώτους είχε θέσει τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Οι τέσσερις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι:

- η θαλάσσια πολιτική και η ΑΟΖ
- η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
- ο ενιαίος μηχανισμός επιτήρησης των τραπεζών
- η οικονομική ανάκαμψη

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής βρέθηκαν οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Ειδικά για την θαλάσσια ασφάλεια, θέμα που η Ελλάδα έχει θέσει επανειλημμένως, αποφασίστηκε ότι τον Ιούνιο του 2014 θα τεθεί σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή στρατηγική για τις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς δήλωσε την ικανοποίηση του που επιτέλους αναδείχθηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η σημασία της θαλάσσιας πολιτικής.

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση των ηγετών της ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Μιλώ φυσικά για τους δουλεμπόρους, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι πλέον δρομολογείται η οργάνωση κοινής ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στα φαινόμενα αυτά.

Σημαντική και αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων έκρινε ο κ. Σαμαράς και την απόφαση για τη συμμετοχή μη ευρωπαϊκών χωρών στη άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον ενιαίο μηχανισμό επιτήρησης των τραπεζών λέγοντας ότι είναι «ένα πολύ καλό πρώτο βήμα», το οποίο για να προχωρήσει θα πρέπει να απαιτηθεί η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, ώστε να υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας.

Οπως είπε, «ο μηχανισμός αυτός είναι προς την κατεύθυνση θωράκισης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και της ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Ακόμη ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης, δίνοντας μάλιστα προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, συνδέοντας την άμεσα με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ΕΑΣ, για τις οποίες κατάφερε τελικά να πάρει και την -έστω και υπό αναίρεση- έγκριση της τρόικας.

Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα το έτος εξόδου από την κρίση, αλλά και μια καλύτερη χρονιά για την ΕΕ στο σύνολό της. Τόνισε ακόμη ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων από την ΕΤΕπ και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Σηεμίωσε ότι ενώ υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, οι διαφορές μεταξύ βορρά και νότου είναι ακόμη μεγάλες και χαρακτήρισε απαράδεκτα υπψηλό το ποσοστό ανεργίας.

Το θέμα της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ βρέθηκε επίσης στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

Ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα το έτος εξόδου από την κρίση, αλλά και μια καλύτερη χρονιά για την ΕΕ στο σύνολό της. Τόνισε ακόμη ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων από την ΕΤΕπ και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ βρέθηκε επίσης στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από