Πρόθυμος να διεκδικήσει τη θέση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου –και από τους τελευταίους ευρωπαϊστές της παλιάς σχολής –εμφανίστηκε έτοιμος με δηλώσεις του στη «Μοντ» να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. «Είμαι έτοιμος εάν μου το ζητήσουν», τόνισε στη γαλλική εφημερίδα, θέτοντας ωστόσο έναν όρο στην ευρωπαϊκή Δεξιά, την πολιτική του οικογένεια: «Αυτό που ζητώ είναι να καθορίσω εγώ ελεύθερα το πρόγραμμα».

Ο 59χρονος Γιούνκερ δεν θέλησε να πει περισσότερα στη γαλλική εφημερίδα. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι η δήλωσή του δεν θα περάσει απαρατήρητη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλη του οποίου είναι μεταξύ άλλων το γαλλικό UMP, οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και η Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου επρόκειτο να καταλήξει στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, όχι στο ίδιο το πρόσωπο που θα υποστηρίξει για τη θέση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά στον τρόπο επιλογής του.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που θα επέλεγε η Μέρκελ. Στους κόλπους του ΕΛΚ, ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα δυνατό όνομα απέναντι στον σημερινό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιο των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς. Η υποψηφιότητα αναμένεται να ανακηρυχθεί επισήμως στο συνέδριο του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο στις 6 και 7 Μαρτίου.