Δύσκολο πολιτικό διήμερο «τρέχει» για το ΠαΣοΚ, με την κρίσιμη ψηφοφορία για το κομβικό θέμα των πλειστηριασμών να εκκρεμεί και τα δύο κεντρικά όργανα του Κινήματος, Πολιτικό Συμβούλιο (σήμερα) και Κεντρική Επιτροπή (αύριο), να συνεδριάζουν για να καθορίσουν και να εγκρίνουν μέσα από ψηφοφορίες τη γραμμή του κόμματος.

Η εκεχειρία που κήρυξε η Χαριλάου Τρικούπη την εβδομάδα που μεσολάβησε μετά την εμπρηστική, όπως χαρακτηρίστηκε, επιστολή των 11 προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο, κίνηση που ως γνωστόν προκάλεσε κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος, τηρήθηκε από όλες τις πλευρές. Οι 11 σιώπησαν και η ηγεσία του κόμματος έκοψε μαχαίρι τα σχόλια περί στημένης υπόθεσης που θα μπορούσε να αγγίξει και τα όρια της υπονόμευσης. Ομως το αίτημα για συνεδρίαση του οργάνου –ακόμη κι αν η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής είχε προγραμματιστεί –δημιουργεί από μόνο του ένα κλίμα αμφισβήτησης ενεργειών και πρωτοβουλιών της ηγεσίας του κόμματος, που επικεντρώνονται κυρίως στις διεργασίες που συντελούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Η ομάδα των 11 δεν έχει δώσει δείγματα γραφής για τη στάση της στην Κεντρική Επιτροπή, είναι όμως προφανές ότι οι παρεμβάσεις των μελών της θα είναι συντονισμένες και θα έχουν και μία στόχευση. «Μα, αν δεν πουν κάτι, δεν διαφωνήσουν ή δεν θέσουν ζητήματα, ακυρώνουν το ίδιο το αίτημά τους για την άμεση σύγκληση του οργάνου», σχολιάζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, περιμένοντας από τους «διαφωνούντες» να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Η πυκνή πολιτική εβδομάδα στη Βουλή περιόρισε τον συντονισμό των μελών της ομάδας σε τηλεφωνικές επαφές, χωρίς να αποκλείεται και συνάντησή τους πριν από τη συνεδρίαση του οργάνου. Ενδεχομένως μία πρόγευση του τι θα ειπωθεί στην Κεντρική Επιτροπή, που συνεδριάζει στο Κάραβελ τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, να δώσει ο Θάνος Μωραΐτης σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος στο οποίο συμμετέχει και το οποίο συνεδριάζει για λόγους οικονομίας χρόνου στη Βουλή! Στελέχη των 11 πάντως έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι τουλάχιστον μέχρι χθες δεν είχε σχεδιαστεί κάποιο κείμενο προς κατάθεση στην Κεντρική Επιτροπή.

Η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία της ομάδας Σαχινίδη προκάλεσε προληπτική κινητοποίηση στο ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Βενιζέλο διερεύνησαν το κλίμα μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις. Στις επαφές που έγιναν –τηλεφωνήματα έκανε και ο κ. Βενιζέλος –δεν διαπιστώθηκε κάποιο ιδιαίτερα βαρύ κλίμα ή κάποια αμφισβήτηση του συνολικού σχεδίου για την Κεντροαριστερά και την πρόθεση του ΠαΣοΚ να συμμετέχει σε ενιαίο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Η εισήγηση του προέδρου του ΠαΣοΚ θα τεθεί σε ψηφοφορία, ούτως ώστε να μην παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα ανάλογες εκφράσεις διαμαρτυρίας με την επιστολή των 11 διαφωνούντων.Πάντως ο κ. Βενιζέλος στον δρόμο προς τις συνεδριάσεις των οργάνων φρόντισε και έκανε άνοιγμα προς την πλευρά του Κώστα Σκανδαλίδη, ζητώντας του να μιλήσει στη Βουλή, στη συζήτηση για τα υποβρύχια. Από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλίδης αποδέχθηκε την πρόκληση και υπερασπίστηκε τη γραμμή του προέδρου χωρίς να εγκαταλείψει τη ρητορική του κατά της συνεχιζόμενης συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Ομοίως, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έβαλε στο παιχνίδι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τον Φίλιππο Σαχινίδη.