Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή αγρότες από αρκετούς νομούς της χώρας και κυρίως από τους νομούς της Κρήτης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη φορολόγηση της αγροτικής γης.

Στο νοσοκομείο διακομίσθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, με τραύμα στο κεφάλι, ένας αγρότης διαδηλωτής που, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, δέχτηκε επίθεση, με γκλομπ, από αστυνομικό.

Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε για αρκετή ώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε στο Σύνταγμα, όταν αγρότες που διαδηλώνουν κατά της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και προγραμμάτιζαν να διανέμουν πορτοκάλια, άρχισαν να πετούν τα φρούτα στους άνδρες των ΜΑΤ. Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα.

Ολα ξεκίνησαν όταν η Αστυνομία ακινητοποίησε στην Παλιά Βουλή το φορτηγό που μετέφερε τα φρούτα, προκειμένου να μη γίνει η διανομή στο Σύνταγμα.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις αντιπροσωπείας των διαδηλωτών και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη με τους αστυνομικούς, χωρίς ωστόσο να επιτραπεί στο φορτηγό να συνεχίσει την πορεία του.

Τελικά, τα πορτοκάλια ξεφορτώθηκαν στην πλατεία Κολοκοτρώνη, όπου έφθασαν οι αγρότες και τα κουβάλησαν μέχρι την πλατεία Συντάγματος στους ώμους.

Περίπου 1.000 αγρότες από την Κρήτη αποβιβάστηκαν τις πρώρες πρωινές ώρες της Παρασκευής στον Πειραιά, προκείμενου να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα λάβει χώρα έξω από τη Βουλή στις 12:00 το μεσημέρι.

Οι κρητικοί αγρότες ταξίδευσαν με δυο πλοία της γραμμής, από Ηράκλειο και από τα Χανιά.