Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε χθες τα κίνητρα που προσφέρει στο προσωπικό της. Στόχο αποτελεί η αποχώρηση κυρίως τραπεζοϋπαλλήλων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσοι εργάζονται στον όμιλο, συμπεριλαμβανομένων και των απασχολουμένων στις πρώην FBB και Probank, ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτει ο καθένας τους.

Το συνολικό κόστος για την τράπεζα, σε περίπτωση συμμετοχής 2.000 υπαλλήλων στο πρόγραμμα, υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οπως ανακοινώθηκε, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013, ενώ οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων που θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον και θα γίνουν αποδεκτές, θα λυθούν την 31η Δεκεμβρίου 2013. Οπως ανακοινώθηκε στο προσωπικό, τα κίνητρα αποχώρησης διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τα χρόνια και τη θέση εργασίας, ενώ το ανώτατο ύψος αποζημίωσης έχει οριστεί στα 170.000 ευρώ. Ειδικότερα:

1) Εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.

2) Εργαζόμενοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός της ερχόμενης τριετίας.

3) Πρώην εργαζόμενοι των FBBank και Probank.

4) Εργαζόμενοι από υποστηρικτικούς κλάδους, π.χ. τεχνικοί.