Βελτιώσεις στη νομοθετική ρύθμιση για το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας θα ζητήσουν το μεσημέρι από τον Κωστή Χατζηδάκη οι βουλευτές του ΠαΣοΚ ενώ στάση αναμονής τηρεί η ΔΗΜΑΡ.

Το διευρυμένο ΚΤΕ του κόμματος που συνεδρίασε χθες για να εξετάσει τις πτυχές του νομοσχεδίου, αν και εκτίμησε ότι αποτελεί μία θετική βάση συζήτησης, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης να δείξει ευελιξία σε πέντε αιτήματα.

Οι βελτιώσεις που ζητεί το ΠαΣοΚ αφορούν: Αύξηση του πλαφόν ακίνητης περιουσίας ώστε να καλύπτει περισσότερους δανειολήπτες. Μείωση των συντελεστών προσδιορισμού της δόσης ώστε να διευκολυνθούν μικροί και μεσαίοι οφειλέτες στεγαστικών δανείων. Προσδιορισμό ικανής περιόδου ώστε να υπάρξει αντίδραση από τον δανειολήπτη πριν η τράπεζα προχωρήσει σε καταγγελία σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής δόσης. Επίσης ζητεί να μειωθεί ο συντελεστής του 30% επί της τελευταίας δόσης βάσει του οποίου, όπως αναφέρει, η ρύθμιση θα προσδιορίζεται μηνιαία για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Μωραΐτης, Κουτσούκος, Κασσής, Γκόγκας, Ρήγας, Κωνσταντινόπουλος, Σαχινίδης, η κυρία Γκερέκου καθώς και τα στελέχη του κόμματος Ν. Ανδρουλάκης και Χρ. Πρωτόπαπας.

Στη Δημοκρατική Αριστερά περιμένουν να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές ή ενδεχόμενες βελτιώσεις στο νομοσχέδιο προτού καταλήξουν ως προς την ψήφο τους στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σάββατο. Μάλιστα η Αγίου Κωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι τα σωρευτικά κριτήρια που θέτει η τροπολογία δημιουργούν προβλήματα σε ό,τι αφορά: την οροφή των 200.000 ευρώ με δεδομένες τις υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το καθαρό εισόδημα οικογενειών με δύο εργαζόμενους υπαλλήλους του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα και τη συνολική αξία κινητής ή ακίνητης περιουσίας με συνυπολογισμό για όσους διαθέτουν και κατοικία στον τόπο καταγωγής τους. Επιπλέον επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να μην αντιμετωπίζεται με τη ρύθμιση το πρόβλημα της ευθύνης των εγγυητών δανείων για κατοικία.